Реклама / Ads
27| 10796 |16.05.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Бюрокрация души даването на бг-гражданство на чужденци

.
Правосъдното министерство не спазва сроковете
Стотици чужденци от държави извън Европейския съюз чакат с години за получаване на българско гражданство. Но прословутата бг-бюрокрация властва тотално в Министерството на правосъдието, където както документите за бг-гражданство, така и отговорите за тях се бавят и късат нервите на хора от държави от бившия СССР, арабския свят и Балканите.
 
Конституцията и  Законът за българско гражданство регламентират това, но шефове и чиновници  сякаш забравят, че има в тях срокове, които трябва да се спазват.

В закона за българското гражданство ясно и точно е записано, че 18 месеца след подаване на изрядни документи  , трябва да бъде издаден президентски  указ, който утвърди бг-гражданството.. Така е по книгите. Но не и на практика. Често в дирекция «Българско гражданство» на правосъдното министерство преписките започват да буксуват и желаещите да станат българи чужденци  остава да се молят на  Всевишния, за да получат бг-паспорт.

Някои чакат по пет-шест години, други  по три и повече години , трети по над две години за да парафират документите им.  В някои случаи желаещите получават, след дълги месеци,  съобщение, че документите им са нередовни. За други се изискват допълнително нови  документи. Ходенето по мъките, докато се стигне до одобрение от Съвета по гражданството,  е по най-различни причини. В много от случаите чужденците губят вяра и желанието им да станат български граждани се изпарява.Но нуждата остава...

Срещнахме се с  мъже и жени от различни националности и на различна възраст, които споделиха своите перипетии и преживявания при получаване на бг-гражданство. Ето някои от тях:

«В България съм от двадесет и пет години.  Целият ми съзнателен живот е минал тук. Дишам и сънувам на български. Защо трябва да ме унижават?, пита молдовец,  кандидат за бг-гражданство.

„Не можем да отидем със съпруга на почивка нито в Гърция, нито в Италия или Испания. Ходим до посолствата за визи, процедурите са дълги и тромави, харчим  грешни пари”, оплаква се съпругата на арабски гражданин.

„До 2014 г. , ако искаш да вземеш българско гражданство, трябваше да се откажеш от своето, на страната,  в която си роден. Но тогава рускини и руснаци, живеещи в България, излязоха на протест и нещата се промениха. Не е ли кощунство да се иска да се откаже един човек от гражданството на страната, в която се е родил. А в някои държави има и глоби за това.”, споделя друг кандидат за бг-паспорт.

„Чувствам се обиден и унизен, защото някои експерти или шефовете им не си мърдат и малкия пръст. Чакам  две години  да ми дадат информация за документите, но в правосъдното министерство  сякаш са онемели.”, не крие възмущението си  друг  представител на държава от бившия СССР.

„ Ако не ме поканят, не ви искам гражданството. Четиридест и повече години работя и живея в България. Децата ми са българи, жената. Живях няколко години при Тодор Живков, преживях кризата през 90-те години. Трябва да ми го дадат с целувка този български паспорт. Но вече не ми и трябва. На  годинки съм...”, казва зрял мъж от Близкия Изток.

„След десетки процедури, след повече от двадесет години законно пребиваване в България  моята майка все още няма постоянно гражданство след килограми безмислени документи и куп различни плащаници. Тя е никой ...”, оплаква се синът на рускиня.

„Какво ли не ми минава през акъла, защо се бавят тези документи.  Може би всички се разглеждат на куп. А би следвало да се дава предимство за бг-гражданство на тези чужденци, които са в България от десетки години. Защото това не са просто преписки, зад тях стоят реални човешки съдби. Свидетели сме и на куриози -  чужди граждани, които са в България от няколко месеца или година, почти веднага получават гражданство. Витае впечатление за нередности и корупция. Чували дме за това", категорични са семейство от смесен брак.

Такава е реалността. А сме държава в Европейския съюз, където една от ценностите е свободното придвижване на гражданите. Възможно ли е да не тровим с бюрокрация и дадем право на доказали се чужденци, които се трудят, работят  и плащат данъци в България да получават българско гражданство в законовите срокове? Трудно е за вярване в чудото, че нашенският чиновник ще се откаже от онези малки пречки , предпоставки, изисквания и други параграфи производни на 22-ри, които от години са усвоили до автоматизъм.

Красимир Костадинов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5939 |12.05.2016 Колев: АБВ целят създаването на общ ляв фронт срещу ГЕРБ . 1| 4763 |09.05.2016 Фрогоко: Човек на Ердоган поръчал журналиста Джан Дюндар . 0| 4115 |03.05.2016 Спиране на тока прекъсна подаването на данъчните декларации . 1| 5677 |27.04.2016 Фрогоко: Прокурорски син, убил влюбени на пътя, спасява кожата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads