Реклама / Ads
0| 4431 |16.05.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Джоли: Хуманитарната система за бежанците се пропуква

.
Анджелина Джоли
Международната хуманитарна система за бежанците се пропуква, алармира в ефира на Би Би Си холивудската актриса Анджелина Джоли, специален пратеник на Върховния комисариат за бежанците на ООН.
 

Тя предупреди, че поради страха от неконтролираната миграция страните "се надпреварват коя ще е най-строга с надеждата да защитят себе си, без значение каква е цената за техните съседи и въпреки международните си задължения". Изолационизмът обаче не е отговор, подчерта Джоли.

 

"Нестабилният свят не е безопасен за никого. Ако домът на съседа ти гори, няма да се спасиш, като затвориш вратата си. Силата е да не се страхувате", добави тя.

 

Без премахването на корените на многото световни кризи няма да може да бъде решен проблемът с бежанците, добави Джоли. Тя припомни, че в момента в света има около 60 милиона бежанци и хора, принудени да напуснат родните си места, но останали в същата страна. "Това е повече от когато и да било за последните 70 години" и означава, че 1 на всеки 122 души е бежанец.

 

Звездата посочи, че през последните години в света са се появили 15 нови конфликта. Броят на конфликтите и мащабът на преселването са толкова големи, че системата за защитата им не работи.

 

Европа обаче трябва да се справи само с част от бежанския проблем, подчерта тя и даде за пример Турция, Пакистан, Ливан, Иран, Етиопия и Йордания.

 

Средно бежанците прекарват по 20 години в изгнание, отбеляза Джоли.

Някои изявления на милиардера Доналд Тръмп противоречат на основни ценности на САЩ, подчерта специалният пратеник на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

 

"Америка е била построена благодарение на хора, дошли от цял свят в търсене на свобода, включително свобода на вероизповеданието", припомни тя, коментирайки предложението на Тръмп за издигане на стена по границата с Мексико. "За мен е много тежко да чуя това от човек, който иска да стане следващия президент на САЩ", добави тя, посочва БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5647 |12.04.2016 Расате: Очаквате управляващите ни прасета да се справят с бежанците? . 2| 12219 |02.02.2016 Драгомир Петров: Политическата система възпроизвежда мелез между ялова вещица и скопен дявол . 45| 8842 |19.09.2015 Западните правителства да подадат масово оставки заради бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads