Реклама / Ads
51| 4828 |17.05.2016 НОВИНИ

Учени въстават срещу турското влияние в България

.
Акад. Георги Марков
Засилват се опитите на Турция да се меси в делата на България. За това алармират наши учени.
 

Сериозно сме обезпокоени от засилващите се опити на редица официални институции и политически личности в Република Турция да се месят открито и необезпокоявани във вътрешните работи на нашето Отечество. Както вие добре знаете, тези опити за груба намеса стават по няколко пътища – дипломатически, икономически и пр. начини.

 

Това се казва в отворено писмо до парламентарния шеф Цачева и премиера Борисов, подписано от редица именити наши учени. Сред тях акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов.

 

Според тях за всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България.

 

Писмото обръща внимание и на дискусията около новия Изборен кодекс. Според учените „около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция.”

 

Те изтъкват в същото време ,че турският посланик в България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.

 

Обръща се внимание и как през последните дни пред очите на официалните български институции се извършва покупката на двете най-големи български болници – Токуда и Сити клиник, от една известна турска корпорация.

 

За никого не е тайна стратегията на турската дипломация да реализира т.нар. „Стратегическа дълбочина“ – т.е. да наложи политическото си влияние върху държавите, чиито територии са били част от някогашната османска империя. Политиката на Република Турция по отношение на конфликта в Сирия е показателна в това отношение, се коментира в писмото.

 

В заключение учените заявяват, че разчитат на категоричната и недвусмислена реакция на Цачева и Борисов, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4915 |10.05.2016 Крадец стреля пред 130 СОУ в София и рани ученик . 0| 5379 |05.05.2016 Учениците с още 7 почивни дни през май . 0| 7206 |18.04.2016 Учени : Хората над 40 г. трябва да работят по 3 дни седмично . 0| 4545 |15.04.2016 Наши ученички със злато на олимпиада по математика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads