Реклама / Ads
1| 7125 |18.05.2016 НОВИНИ

Зорница Русинова стана социален министър

.
Зорница Русинова
Народното събрание прие оставката на досегашния вицепремиер и министър по социалната политика и труда Ивайло Калфин. На негово място депутатите гласуваха назначението на досегашния му заместник Зорница Русинова.
 
Оставката на Калфин бе приета с гласовете на 207 народни представители, от които 135 „за“, 68 „против“ и 8 „въздържали се“. По групи решението бе подкрепено от ГЕРБ, част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. Против бяха БСП, ДПС и „Атака“.

До промяната в кабинета на Бойко Борисов се стигна, след като АБВ внезапно сне подкрепата си към правителството и изтегли своя вицепремиер. Оставката му бе приета е от премиера, след което последваха политически совалки в парламента. Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че се консултира с мнозинството за назначаването на вицепремиера Томислав Дончев на овакантения пост. Ден по-късно Борисов обяви, че номинацията ще е Зорница Русинова.

Самият Дончев представа Русинова пред Народното събрание. Той сподели за нея, че в годините се е утвърдила като безспорен експерт и ръководител, признат от нашите партньори в чужбина.  


Ивайло Калфин обяви от трибуната, че малко са се чули „думичките доходи, труд и права на работещите“. За своето управление той каза, че през 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите и спада безработицата.

„По безработицата сме втори в ЕС след Кипър. Очевидно всички ние заедно с вашата подкрепа сме постигнали резултати. Можем да си кажем това, което сме направили за държавата си. Ние направихме много важни промени в законодателството, но социалната политика не е политика, която трябва да замества труда“, каза социалният министър.

Той се обърна към БСП, че са имали много пъти възможността да се докажат в социалната сфера, но са ги пропуснали.

„Сигурно много ще липсвам на някои хора, но моля ви гласувайте моята оставката, която съм подал“, завърши Калфин.

Кандидат-социалният министър Росица Русинова каза, че за нея социалната политика има три основни принципа – диалог, активност и съпричастност. „Това са трите принципа, които в предстоящия си мандат ще следвам“, обяви тя.

Според нея ключовата дума за пазара на труда е активност и трябва да се говори за социалното включване на 3 млн. трудещи се българи.

„Социалната политика е политика от хора за хора. Важни са нуждите на човека и индивидуалността му”, обясни Русинова и допълни, че това може да стане на ниво диалог с местните власти и с гражданското общество.

„Не на последно място съпричастност. Ориентиране на социалните плащания, на схемите на социалната заетост. Благодаря на вицепремиера Ивайло Калфин за реформите, които стартирахме”, каза още тя.

 

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4114 |18.05.2016 ДПС не подкрепя Русинова за социален министър . 2| 4649 |18.05.2016 Неуспял кмет на Златица стана депутат вместо Коцева . 10| 4307 |17.05.2016 Оградата на границата стана златна, надхвърля 100 млн. лв. . 8| 5850 |17.05.2016 Ненков: Прокуратурата стана за смях на врабчетата в София заради акцията във Фонда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads