Реклама / Ads
11| 11407 |18.05.2016 АКТУАЛНО

Срам! Служител на ГДБОП залавя по 0,08 милиграма кокаин на година

.
Спомен за акциите на ГДБОП от минали времена
Очевидно в България не се продават наркотици, няма дилъри на дрога и наркобосове. Значи сме стабилен оазис на спокойствието в Европа и е чудно защо досега премиерът Бойко Борисов не се е похвалил с това, както се хвали с победената контрабанда и политическата стабилност.
 
Това излиза от писмения отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова до парламента. Оказва се, че за цялата 2015 г. МВР и в частност антимафиотите от ГДБОП са заловили едва 49,42 гр кокаин в страната. А на граничните пунктове са хванати фундаменталните количества от 578 грама кокаин. Ако разделим отчетените от министър Бъчварова заловени грамове наркотици на броя на служителите на ГДБОП, които са малко над 600 според директора на службата Ивайло Спиридонов, то на всеки антимафиот се падат жалките 0,08 милиграма кокаин. Цялото заловено количество кокаин през годината стига за една маса в дискотека в Студентски град за нощ, коментираха експерти.

Може би пък в България не се консумира кокаин, а други наркотици? Ми, не. МВР е заловило през цялата 2015 г. 564 таблетки екстази, 221 таблетки амфетамини и 59 таблетки метаамфетамини. Тези количества реално са оборота на двама дилъри в Студентски град за една седмица, сочи проверка на Фрог нюз.

В отговора на министър Бъчварова се посочва, че антимафиотите от ГДБОП заедно с митниците и други служби са заловили през 2015 г. общо 127 кг различни наркотици, от които 62 кг хероин и „рекордните” 0,578 кг. кокаин.
Възниква въпросът какво работят антимафиотите от ГДБОП ? През април 2015 г. заради връщането на службата от ДАНС в МВР правителството гласува увеличаване щата на вътрешното министерство със 700 души. Реално обаче антимафиотите не могат да се похвалят с кой знае какви успехи.

Според шефа им Ивайло Спиридонов за цялата 2015 г. ГДБОП е завела „цели” 18 оперативни разработки и „преброила” 280 престъпни групи. Не е ли малко за 600 души служители? До момента ГДБОП направи две шумни акции-срещу строителната фирма „Агромакс” и във Фонда за лечение на деца в чужбина. За първата нищо не се чу вече. Сякаш сериозните разкрития за данъчни далавери потънаха в дън земя. Втората акция се оказа пълно фиаско, защото въпреки арестите няма нито един обвиняем. Вървят залагания, че след зрелищните действия на ченгетата и прокуратурата нещата ще стигнат до Страсбург, но не в полза на държавата. Бегъл поглед в статистиката на антимафиотите сочи, че от 2000 г. до 2008 г. заловените наркотици за година са възлизали на десетки тонове хероин, кокаин и амфетамин. Службата не отчиташе пред медиите и обществото залавяния под 100 кг. дрога, защото се смяташе за незначително количество в контекста на международния наркобизнес. Наскоро от доклада на прокуратурата се разбра ,че ГДБОП и МВР като цяло се бори само с бандити-кокошкари. Премиерът Бойко Борисов отчита сериозен пробив срещу контрабандата, но до този момент няма  нито един знаков контрабандист, който да е обвинен за далавера.  

Рязък спад в залавянето на наркотици по границите бележат и митниците, сочат официалните отчети на агенцията. От рекордните над 1 тон хероин през 2008 г. за миналата година заловените количества от тази дрога са спаднали до 255 кг.
С кокаина положението е още по-зле. През 2009 г. митничарите са хванали 234 кг. кокаин по границите, а през м.г. те са спаднали до жалките 6 кг. През 2015 г са най-ниските стойности на заловени количества наркотици от митниците за последните осем години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4091 |16.05.2016 Служители на ЧЕЗ се включиха в инициативата „Дни на доброволчеството” . 1| 4345 |10.05.2016 ГДБОП разби организирана престъпна група за контрабанден внос и разпространяване на цигари . 7| 7393 |05.05.2016 Срам! Секретарка в община Раднево крие кметовете от журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads