Митнически шеф отива на съд

0

|

2886

|18.05.2016
Митнически шеф отива на съд

Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе в Окръжен съд – Хасково обвинителен акт срещу Тодор Караиванов – бивш началник на Митница - Свиленград за подкуп в размер на 4 500 евро и 1 600 лева, извършен с 9 отделни деяния при условията на продължавано престъпление, както и за набавяне на противозаконна облага в размер на 10 000 евро, използвайки служебното си положение, съобщиха от прокуратурата.


Тодор Караиванов е обвинен в това, че в периода от началото на месец октомври 2014г. до 28.01.2015г. в гр. Свиленград, в условията на продължавано престъпление, с 9 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице - държавен служител и заемащ отговорно служебно положение – „Началник Митница Свиленград“ е поискал и приел дар – парични суми в различни валути в общ размер на 4 500 евро и 1 600 лева, който не му се следва, за да не извърши действие по служба и затова, че не е извършил действие по служба. Караиванов е искал и получавал подкупите от представители на спедиторска и транспортна фирми, за да не разпореди, а в други случаи и затова, че не е разпоредил извършването на щателни митнически проверки (ЩМП) на преминаващи през митническите пунктове „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко Войвода“ товарни превозни средства.

 

Разследването на СЗА е събрало доказателства за това, че след встъпването си в длъжност Караиванов е разпоредил в „Програмата за граничен митнически контрол на пътни превозни средства“ на Митница Свиленград да бъде заложена като сигнал една от транспортните фирми, преминаващи обичайно през МП Капитан Андреево“, обслужвана от спедиторската фирма. В същата система била заложена и една транспортна фирма, превозваща стоки пред МП „Капитан Петко Войвода“. Залагането на фирмите като сигнал в Програмата предполагало извършването на ЩМП винаги когато пътно превозно средство на тази фирма преминава през митническия пункт. Извършването на всяка ЩМП включвало цялостно разтоварване на превозваните товари. Разтоварването и проверката отнемали от шест до осем часа - време, през което превозните средства престоявали на митническия пункт. Това се отразявало негативно върху срочното изпълнение на доставките. Наред с това, разходите за разтоварване и последващо натоварване на стоките били изцяло за сметка на превозвачите.

 

Постоянното извършване на ЩМП по отношение на всички превозни средства на фирмите, заложени като сигнал в Програмата довело до значително увеличаване на разходите й, както и до забавяне в доставките. В хода на разследването е установено, че за срок само от 10 дни, на основание заложените от Караиванов сигнали в програмата, са извършени 17 щателни митнически проверки на превозни средства на товарни автомобили, преминавали през МП „Капитан Андреево“, като при нито една от извършените проверки не са били констатирани допуснати нарушения на митническото законодателство от проверяваната транспортна фирма. Представител на тази транспортна фирма, заедно с представител на българската спедиторска фирма провели разговор с Караиванов, като се интересували каква е причината да се извършват ЩМП на автомобилите, след като няма установени нарушения, на което Караиванов отговорил, че ще извърши проверка. След този разговор обаче в личен разговор с представителя на спедиторската фирма Тодор Караиванов му заявил, че за да не се извършват ЩМП на автомобилите трябва да му дава по 50 евро за всеки преминал през МП „Капитан Андреево“ товарен автомобил. Караиванов уточнил, че сума в този размер иска за всеки товарен автомобил, за който спедиторската фирма осъществява митническо оформяне и деклариране на документи.

 

Притиснат от искането и за да не загуби клиентите си, спедиторът се съгласил и в периода от началото на месец октомври 2014г. до 28.01.2015г. дал на обвиняемия общо сумата от 4 500 евро и 1 000 лева. За да не се извършват щателни митнически проверки и на товарни автомобили на транспортната фирма, чиито автомобили преминавали през МП“Капитан Петко Войвода“, Тодор Караиванов провел разговор и с представител на тази фирма. От него искал сумата от по 200 лева за всеки преминал през пункта товарен автомобил. За да нетърпи непрекъснато загуби, представителят на транспортната фирма също се съгласил и на 28.01.2015г. предал сумата от 600 лева на Караиванов, тъй като през пункта били преминали 3 негови автомобила. Наред с искането и получаването на подкупи, Караиванов се възползвал от служебното си положение и по отношение на свои подчинени, заради което ще отговаря пред съда и за това, че на 28.01.2015г. в кабинета си в Митница Свиленград в качеството си на началник на Митница Свиленград е набавил за себе си противозаконна облага – сумата от 10 000 евро, като е използвал своето служебно положение. След като заел длъжността началник на Митница Свиленград, Караиванов заявил на свой подчинен, който бил отговорник “Оперативно звено” в МП “Капитан Андреево”, че провежда срещи с високопоставени служители от Агенция Митници, а заплатата, която получава не му достига, за покриване на разходите при тези срещи. Отговорникът споделил за казаното от Караиванов с колегите си – още трима отговорници “Оперативно звено” в МП “Капитан Андреево” в Митница Свиленград. Мотивирани от заеманото отговорно служебно положение от Тодор Караиванов и парадираната от него близост с ръководството на Агенция Митници, изпитвайки притеснения да не загубят работата си, четиримата отговорници решили да съберат сумата от 10 000 /десет хиляди/ евро и да му я дадат, за да могат да разчитат на неговата добронамереност по повод служебните им взаимоотношения. В изпълнение на общото решение, през месец януари 2015г. всеки от тях събрал полагащата му се част от сумата - 2 500 /две хиляди и петстотин/ евро и на 28.01.2015г. един от отговорниците я занесъл на Тодор Караиванов в служебния му кабинет в сградата на Митница Свиленград.

 

„Въпреки, че съзнавал, че предадената сума не му се следва, обвиняемият Караиванов я приел, знаейки че тя му се предоставя от свидетелите А., Г., К. и Д. именно, с оглед заеманото от него служебно положение на Началник на Митница Свиленград, с цел последващо благоразположение към тях по повод на служебните им взаимоотношения. Съзнанието за неправомерно използване на служебното си положение и противозаконността на получената облага от 10 000 /десет хиляди/ евро не били достатъчни, за да препятстват намерението на обвиняемия да увеличи патримониума си, макар и по неправомерен начин.“ – е посочено в обвинителния акт. При разследването са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства. Тодор Караиванов първоначално бе задържан под стража, а в момента е с мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 5 000 лева. Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разглеждането на делото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Пьотър Чайковски

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

  • Pamporovo Freestyle Open

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах