Реклама / Ads
0| 4127 |19.05.2016 НОВИНИ

Откриха ”огромни проблеми” в Софийски градски съд

.
Проблемите в наказателното отделение на Софийски градски съд са огромни. Това каза членът на ВСС Галя Георгиева по време на заседанието на съдийската колегия към Съвета. Кадровиците разгледаха доклад-проверка за работата в отделението на съда, който беше внесен именно от Георгиева в дневния ред на колегията. Той обхваща периода от 2015 г. до края на януари 2016 г.
 
Докладът сочи, че натовареността на съдиите, въпреки тежестта на делата които гледат, не е толкова голяма. Все пак са уставени драстични случай на "бездействие" и дела са оставали ненасрочени с месеци, коментира Георгиева. Тя обясни, че всеки съдия в наказателното отделение на СГС има по 18-22 дела, но или бездействието, или липсата на зали са довели до забавяне, като нападна и председателя на съда Калоян Топалов, че трябва по-добре да си върши работата.

"Министерството на правосъдието трябва да осигури условия за работа на съдиите", заяви кадровикът. По думите на Георгиева е абсолютно недопустимо най-натовареният съд в страната да няма достатъчно зали, за да провежда съдебните си заседания и да се чака да се освободи зала в графика.

Проверката е установила още, че въпреки равномерната натовареност е имало съдии, които нямат и една постановена присъда в периода, за който е докладът. Също така беше посочен и случай за забавено и качествено правосъдие, който е за убийство от 1990 г., а делото е било спряно през 2000 г.

"Този съд определя облика на съдебната система. Когато дойдат от ЕК си правят изводите от работата на СГС, най-големият и натоварен съд в страната", каза в заключение Галя Георгиева. Членовете на съдийската колегия предложиха да се направи проверка и на другите две отделение на съда, търговското и гражданското, където също има информация за проблеми.

В крайна сметка кадровиците гласуваха да приемат проверката за сведение и след подробно запознаване на всички с нея, ако сметнат за необходимо да предприемат нужните действия за подобряване работата на наказателното отделение на СГС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4077 |18.05.2016 Откриха 21 нелегални мигранти в товарен влак в Нова Загора . 0| 4222 |17.05.2016 Катаджии откриха труп в кола при рутинна проверка . 4| 4248 |15.05.2016 Откриха летния сезон във Варна . 2| 6146 |08.05.2016 Дрога в хляб мина през нашата граница, откриха я на ГКПП „Капъ куле“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads