Реклама / Ads
1| 4676 |20.05.2016 МИСТЕРИИ

Вирусолог: Не карайте меден месец в страни с вирус Зика

.
Има опасност от Зика в България, но тя е малка. Ако се появят, това ще бъдат единични случаи, не може да се очаква епидемия от вируса. За неговото разпространение са необходими два вида преносители - тигровите комари и маймуните.Това обясни пред Bulgaria ON AIR вирусологът д-р Атанас Мангъров.
 
Той потвърди, че през летните месеци у нас може да се срещнат тигрови комари, но по принцип, не им е тук мястото на разпространение.

"За да стигне вирусът до нашата страна, някой трябва да го внесе отвън. Хора, които са били в части на света, където има Зика", коментира д-р Мангъров и обясни характеристиката на заболяването:

"Това е грипоподобно заболяване, придружено с температура, кашлица, болки в мускулите, възпалени очи, обрив. Проблемът е, когато се разболее бременна жена, защото бебето се ражда с малоформации на мозъка. Диагностиката е само лабораторна."

Д-р Мангъров подчерта, че заболяването не се отличава много от обикновените грипни вируси. Той обясни, че Зика се лекува симптоматично и това е самоограничаващо се заболяване.

"Нещо което минава спонтанно, но няма имунопрофилактика, няма и ваксина. Най-вероятно ще излезе ваксина за вируса, защото това вече се превърна в голям проблем", прогнозира вирусологът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той предупреди жените, които имат намерение да забременяват, да не посещават държави, където вирусът е разпространен."Не карайте меден месец в такива страни!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4734 |19.05.2016 Лиляна Павлова: Девет месеца ще ремонтираме „Витиня” . 6| 4237 |19.05.2016 Шест месеца затвор за убийство на коте . 0| 4639 |12.05.2016 Румен Гечев: Фал на управляващите – КЗК работи в нарушение вече 8 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads