Реклама / Ads
4| 4964 |20.05.2016 СВЯТ

Лавров скочи на НАТО

.
Сергей Лавров
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е трябвало да се консултира с Москва преди да обяви, че военният алианс ще проведе ново заседание на Съвета Русия-НАТО преди срещата на върха на НАТО през юли. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ”Интерфакс”.
 

„Защо, за Бога, той заяви това? Съветът НАТО-Русия работи на основата на съгласието”, изтъкнал Лавров, изразявайки „недоумението” на Москва. „Ако искат да обсъдим това, нека обсъдят това с нас вместо да си проправят път към микрофона”, подчертал руският първи дипломат. НАТО трябва да проведе следващата си среща на върха във Варшава в началото на юли.

 

 

 

Междувременно, въпреки размяната на остри реплики,  Русия предложи на САЩ от 25 май да нанасят съвместни удари по обекти в Сирия, в това число и каравани с оръжие, които незаконно преминават сирийско-турската граница. За това съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предаде ТАСС, цитиран от Нюз. бг.

 

"Ние предлагаме на САЩ като съпредседател на Международната група за поддръжка на Сирия от 25 май да започнем съвместни действия на Въздушно-космическите сили на Русия и авиацията на коалицията, оглавени от САЩ, по планиране и нанасяне на удари по отряда "Джебхат ан-нусра", незаконно въоръжени формирования, неподдържащи режим на прекратяване на бойните действия, а така също по каравани с оръжие и боеприпаси, въоръжени отряди, незаконно пресичащи сирийско-турската граница, с изключение на удари по граждански обекти и населени места", заяви Шойгу.

 

По думите на военния министър, Русия остава за себе си правото от 25 май едностранно да нанася удари по екстремисти, които не са се присъединили към примирието в Сирия. "Ние оставаме за себе си правото едностранно да удряме по отряди на международни терористични организации и незаконни въоръжени формирования, които не са се присъединили към режима на прекратяване на бойните действия", заяви той.

 

Почти 140 въоръжени формирования в Сирия се присъединиха към режима за прекратяване на бойните действия, благодарение на усилията на САЩ, съобщи Шойгу.

 

"Аналогична дейност (за примирие - дава пример ТАСС), провеждат и САЩ. В хода на проведените мероприятия на 138 въоръжени формирования се присъединиха към режим на прекратяване на бойните действия", заяви той.

 

По думите му, благодарение на руския Център за примирие сега е достигнато споразумение за примирие със 112 населени пункта в Сирия. "В тези населени пункта напълно са прекратени бойните действия", заяви министърът.

 

Военното министерство на Русия прилага нови форми и способи за бойната подготовка, отчитайки опита, получен в Сирия, заяви министърът. Русия и САЩ още през м.г. подписаха меморандум за безопасност на полетите над Сирия. Освен това, страните провеждат консултация по режима на прекратяване на огъня на територията на страната. Шойгу заяви, че във военното министерство позитивно оценяват взаимодействието с американските колеги. Заедно с това, във Вашингтон в сърето на май се потвърди, че не се подготвят за военно сътрудничество с Москва.

 

Режимът на примирие в Сирия действа от 27 февруари. Той не е приет от групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан-нусра", както и от други формирования, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4756 |04.05.2016 Лавров: Асад не е съюзник за Русия в такава степен, в каквато е Турция за САЩ . 0| 5104 |17.04.2016 Хелмут Кол скочи на Меркел заради бежанската политика . 8| 4755 |05.02.2016 Цяла Унгария скочи срещу образователната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads