Реклама / Ads
27| 21531 |21.05.2016 ГЛАСЪТ

Архитекти се оляха: София била Рим, а Видин – Толедо. Ебати...

.
Рим - фонтан Треви
Хваленето е древен занаят. За да спечелят самката много мъжки животни се бият, понякога до смърт. При хората нещата са подобни. Когато обаче липсват аргументи и мускули, на преден план излизат хваленето. Колкото по-абсурдни и красиви, толкова по-завладяващи.
 
Така поне си мислят политиците. За съжаление техният пример се оказва заразен и за някои архитекти.

Преди дни новият главен архитект на столицата Здравко Здравков (преди това гл. архитект на Червен бряг) се изхвърли, че щял да направи София като Рим. Бре! Хвърлиш бомба и очакваш ефекта. Само че в този случай ефекта е снизходителни усмивки. Защото и в лъжите трябва да има мярка.

 

До Зравков очаквано или неочаквано - без значение - се нареди главният архитект на Видин Ангел Недялков. Той пък се изцепи по БНР, че Видин бил досущ като испанския Толедо. Сигурно и Недялков е очаквал, че е хвърлил голяма бомба и след думите му видинци ще се сдобият с ново самочевствие - на световен град.

Ако наистина архитекти разсъждават по този начин, значи имат проблем. Сериозен проблем. Не само с професията, но и с поведението си.

 

Действителността е съвсем друга и съвсем не в наша полза. 

Ето ви няколко снимки за сравнение. Избрани са произволно.

 

 РИМ

Рим е столица на Италия. Градът е на 2800 години. Там е Ватиканът. Няма нужда дори да се описва какво е Рим, защото всеки знае. Който не знае – не му и трябва. Стара мъдрост гласи: Всички пътища водят към Рим. Робърт Браунинг пък казва: Всеки рано или късно идва в Рим.

Алан де Лил пък твърди, че „Този, който не е видял Рим, не може да твърди, че живоът е прекрасен”.

Как е възможно да съществува такова великолепие! – възкликва Гогол.

Робърт Шекли: Само в Рим човек може да стане главен герой в своя собствен живот. Допълва го Валтер Скот: Който умира без да е видял Рим, умира нещастен.

Градът на седемте хълма.

Годишно Рим се посещава от около 11 млн туристи. 97 млрд евро е БВП, произведен в Рим.

Това е Рим.


 

 

 

 

 

СОФИЯ

Къде е София? София разположена на реките Перловска и Владайска. Те тровят и загрозяват града. Градът обаче е древен, води началото си от селището Улпия Сердика. Смята се, че това е около 5000 г.пр.н.е. Основатели са тракийското племе серди. Е и? С какво това привлича туристи? С нищо.

София получава сегашното си име през 14 век, когато вече съществува храма „Св. София”. След 1978 г. е въстановено старото име Средец, но по настотяване на времното руско управление все пак е прието името София.

В София идват около 500 хил. туристи годишно. (Пловдив се посещава от над 800 000 туристи за година.) Около 8 милиона чужденци идват в България годишно. (Само в Рим са 11 млн.)

Около 50% от БВП на старната се произвежда в София, което според експерти е пълен абсурд.

Затова е смешно и тъпо архитект, пък бил той и главният на столицата, да сравнява София с Рим. Той щял да направи нужното, за да светел градът като Рим. Боже, боже... А кога ще оправи канализацията? А улиците? А детските градини и ясли, за да не висят денонощно родители и да се опитват да запишат някъде децата си? Ще извади ли далаверите на предшественика си? Ще го подсети ли някой за околовръстния път, който би бил срам дори за Борунди. Май няма намерение да свърши нищо от това и затова е решил да ни баламосва с Рим. Толкова е глупаво подобно сравнение, че дори не е смешно. София е Рим, колкото България - Швейцария на Балканите...

 

 

 

 

 

 

ТОЛЕДО

Толедо е старата столица на Испания. Това е един от най-важните центрове в европейската средновековна история. Катедралата в Толедо се нарежда сред най-великите творения на архитектурата в Европа. В нея са разположени шедьоври като грандиозен висок олтар, който е в бароков стил, и две от картините на Ел Греко. Посещават го близо 4 млн туристи годишно. Градът е считан за един от най-привлекателните в света и за най-големият музей на открито.


 

 

 

 

 

 


ВИДИН

Видин е град в Северозападна (Северозападнала) България с население около 43 хил души. Древно селище, водещо началото си от някогашното Дунония. Тук е било царството на Иван Срацимир, когато го удрят турците. Градът се е казвал Бдин, а след това става Видин. Видин е забравен град със срината икономика. Има наистина исторически и културни забележителности, но към тях проявяват интерес около 46 хил. души годишно, което е близо 87 пъти по-малко от Толедо. 

От Толедо е прочутият герой на Сервантес Дон Кихот. На всяка улица, на всеки ъгъл в града ще видите скулптури, фигури, картини или плакати на Дон Кихот и верният му Санчо Панса. Това е световно известно и се стичат хора от всички краища на планетата да видят градът-чудо. В Толедо се произвеждат най-острите и страховити саби и ками в света. Град на три култури. Тук майсторите на златни накити и украшения са истински виртуози. За кухнята да не говорим, за гостоприемството, изложбените зали, музеи и архитектурни шедьоври - също. Град-магнит за туристи. Нито едно от тези неща не е налично във Видин. Гордост на града са Бабини видини кули и хотел... „Ровно” – в стил тежък соц. Това не стига. Обидно е за самите видинчани да сравняват града им с Толедо, защото разликите са оттук до небето. Те знаят дереджето си, знаят и защо се е стигнало до него. Една от причините е лъжите, че всичко е супер. Не, не е супер, а изхвърляния като тези на арх. Недялков издават тежък комплекс.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всяка държава, всеки град имат своите забележителности. Някъде са повече, някъде по-малко. Нашите са по-малко в сравнение със световните туристически градове. Да се репчим и да твърдим обратното е смешно и издава коплекси. България не е световна туристическа дестинация, не са такива София, Видин и много други градове. Велико Търново е. Черноморието ни е също туристическа територия, но на средно и под средно ниво. Не защото нямаме природни забележителности, исторически обекти и такива, свързани с кулутрата. Имаме, но никога правителствата у нас не са провеждали последователна политика светът да узнае за нас. За да узнае, трябва да има какво да покажем. Лошите пътища, лошото обслужване, лошата хигиена на места, боклуците в градовете, транспортните тапи, наводнените райони? Това ли ще привлече туристите? Не, нама.

Затова Видин не е и няма да бъде Толедо поне в близките стотина години, а София няма да е Рим и след хиляда години. При това говорим само за туристическята страна. Ако споменем бизнес, икономика, социални придобивки, инфраструктура, стандарт на живот и пр. сравненията ще станат просто нелепи и абсурдни. Това е истината. Изхвърлянията на арх. Здравко Здравков и арх. Ангел Недялков са просто една глупост. Би било добре да се заемат с работата си и ден след ден да очакват оценката на своите съграждани. Ако са благодарни някому за поста, който заемат, да намерат друг начин да го изразят.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 16031 |29.01.2016 Как Щирлиц разкри кой плаща протестите в София . 23| 16396 |22.10.2015 Тангентата "Пеевски" край София по "Пътя на смъртта" и "дорога на Якутск" . 42| 16983 |16.04.2015 Журналистика а ла "задна прашка" от Париж до София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads