Реклама / Ads
18| 4913 |23.05.2016 НОВИНИ

Кунева: РБ ”ще се напрегне” да има общ президент

.
Меглена Кунева
Ако в един характер на политик чувството, че винаги е прав и егото завзема повече територия, това поставя всички в трудно положение. Този коментар по адрес на ДСБ и Радан Кънев направи пред bTV лидерът на „България на гражданите”, вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева.
 
По думите й Реформаторският блок започнал с идеята да обединява съмишленици в център-дясно, но „тъмносините” не са направили достатъчно градивни стъпки. Тя коментира специално решението на хората на Радан Кънев да подкрепят Росен Плевнелиев за втори мандат без да са се допитали до него преди това. Дни след заявката им, държавният глава обяви с месец по-рано от по-ранните заявки, че няма да се бори за преизбиране. „Това беше много болезнено за президента Плевнелиев, напълно незаслужен удар. Дали е от неопитност, недалновидност, или с някакъв друг подтекст, резултатът е лош”, заяви Кунева. Тя все пак отбеляза, че за предстоящия вот е възможно „напрягане” за обща кандидатура на РБ или в дясно-център.

„Навсякъде, където ходя, винаги каня всички колеги от РБ по места. По места няма напрежение, в 99,9% от местата РБ работи добре”, подчерта лидерът на ДБГ. Меглена Кунева беше категорична, че нейните депутати не са подкрепили преодоляването на президентското вето в замяна на гласове от ГЕРБ за антикорупционния й закон.

Тя призна, че в ресорната парламентарна комисия все още няма пълна подкрепа за производствата по анонимни сигнали – въпреки гаранциите срещу злоупотреби във втория вариант на текста. „Може да има защитени свидетели, криптирани имена... Да разчитаме на хората е това, което всяка демократична държава прави”, заяви Кунева.

Вицепремиерът, който отговаря за просветата, за пореден път заяви, че държавният зрелостен изпит през тази година е преминал успешно и драконовските мерки за сигурност са сработили. Кунева посочи, че усилията са били насочени най-вече в опазването на класните стаи, където се провежда матурата и по-специално да не влиза информация отвън. Именно за тази цел са били въведени видеонаблюдението, разместването на зрелостниците и раздаването на химикалки. „Когато се изтегли билетчето, когато се види темата, информацията попада в ръцете на 10-ина хиляди души”, отбеляза тя и допълни, че и пробивът в сайта на МОН е станал чак след началото на изпита. С хакерската атака вече се занимава прокуратурата.

Меглена Кунева изрази задоволство, че този път няма данни да е изтекъл резултатът от възможните тестове преди матурата. „Не е въпрос на игра едни деца да се опитват да преписват, пък едни родители и квестори да се опитват да ги хванат”, подчерта тя. Вече се обсъжда и промяна във формата на изпита, в т.ч. и чрез въвеждане на отделни модули.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 4933 |21.05.2016 Нинова: Пълна мобилизация за президентски и предсрочни избори . 77| 12580 |21.05.2016 Дайнов: ГЕРБ отиват към паническия вариант за президентски избори . 26| 5570 |20.05.2016 Първан Симеонов: Радан и Борисов не искат Плевнелиев за президент . 26| 6053 |20.05.2016 Радан Кънев с прискърбие: Днес е лош ден заради решението на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads