Реклама / Ads
3| 4463 |24.05.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Възраждането на образованието да бъде национален приоритет!

.
Днес възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет - дългосрочен, надпартиен и стратегически. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония пред Националната библиотека ”Св. Св. Кирил и Методий” по случай 24 май.
 
Зай-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите, посочи държавният глава.

За нас, българите няма друг ден като този, в който можем да възкликнем  "и ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат", в който се прекланяме пред историческото дело и мисия на светите братя и техните ученици, в който отдаваме заслужено признание за всеотдайността и апостолския труд на българите учители и будители, в който се гордеем, че сме българи, народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, заяви Росен Плевнелиев.

 

Словото изтъка душата на нашия народ, въплъти ценностите и изгради нашата идентичност, каза още президентът. Буквите скрепиха нашата цялост, дадоха ни път, посока и смисъл, допълни той. По думите му словото е вечно, не е подвластно на времето. Да познаваш и съхраняваш българския език, култура история и душевност е не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина, отбеляза Плевнелиев.

 

Той посочи, че да бъдеш учител не е обикновена професия, а призвание да формираш млади и достойни хора, да създаваш личности, да градиш бъдеще. Дълбок поклон пред академичната и научна общност, през творците и културни дейци, пред всички, които съхраняват и развиват богатото културно и историческо наследство на България, заяви президентът. Отговорността ви е огромна, такова трябва да бъде и признанието за вашия труд, отбеляза той.


На церемонията присъстваха и патриарх Неофит, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, ректори, депутати, общински съветници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4215 |18.05.2016 Плевнелиев: Ценностите са в опасност заради популисти! . 3| 5298 |17.05.2016 Зам.-министър на образованието „подсказва” отговорите на матурата . 0| 5989 |15.04.2016 Проф. Иван Димов е новият зам.-министър на образованието . 0| 4885 |07.04.2016 Стефанов: Абсурден нормативен акт връща образованието в началото на XX в.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads