Реклама / Ads
3| 5526 |25.05.2016 НАРОДЕН ГЛАС

ФРОГОКО! И в Южна Осетия честват 24 май (ВИДЕО)

.
В България 24 май се нарича Ден на българската писменост и култура. Но значението на великото дело на българските свети братя Кирил и Методий е толкова велико, че отдавна е прекрачило границите на България и е оказало мощно влияние върху целия славянски свят.
 
Нещо повече – повлияни са и много народи, които не са славянски. Поради това и в Южна Осетия, макар и да не е славянска държава, той се празнува като ден на славянската писменост и култура. В чест на 24 май в училищата и в единствения университет (Южноосетински държавен университет „А. А. Тибилов“) се провеждат различни празнични мероприятия. Традицията за отбелязването на Деня на славянската култура в Южна Осетия започва по инициатива на катедрата по руски език през 1990 г. Отначало участват само студенти от факултета по руски език и литература. Постепенно към тази традиция започват да се присъединяват и други факултети на университета, а след това и училища. Днес празничните мероприятия протичат в течение на цяла седмица, не само в столицата Цхинвали, но и в останалите населени места на Южна Осетия. В програмата на събитията влизат както доклади и сценични възстановки (показващи историята на създаването на славянската писменост и влиянието върху развитието на осетинския език от страна на кирилицата, руския език и литература), но и различни конкурски сред учители, студенти и ученици – за най-добро съчинение, за най-добър превод на стихотворение от руски на осетински и обратно, четене на стихотворения на различни славянски езици и т. н. Инал Плиев, заместник-председател на дружеството за Южноосетинско-българско приятелство „Проф. М. П. Санакоев“ споделя: „През последните години постоянно в хода на тези мероприятия студентите четат и стихотворения от български поети. Нашето дружество им оказва помощ, но с радост трябва да отбележим, че напоследък самите студенти проявяват интерес и инициатива.“ Преди 5 години в републиката е създадена Асоциация на преподавателите по руски език и литература (АПРЕЛ), начело с Залина Тедеева. През последните години АПРЕЛ започва да провежда големи фестивали, на които кани всички учители. Събитията в рамките на фестивала се провеждат както в самия университет, така и в училищата, Руския научен център и посолството на Русия в Южна Осетия. При това тематиката на фестивала не се ограничава само с денят на славянската култура. По стар стил на 26 май, а по нов стил на 6 юни, южноосетинските славянофили и почитателите на руския език и литература празнуват рождения ден на великия руски поет Александър Пушкин. Ето защо славянската тематика фактически е в центъра на общественото внимание цели две седмици. Те завършват на 6 юни с поетически рецитал пред паметника на Пушкин в Цхинвали.

Инал Плиев, заместник-председател на дружеството за Южноосетинско-българско приятелство „Проф. М. П. Санакоев“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7611 |10.05.2016 Фрогоко! Успели българи в чужбина: Нарочно ли ни отблъсквате? . 3| 6251 |16.03.2016 ФРОГОКО! За понятията много и малко, добро и зло, правилно и грешно начало . 26| 9292 |05.09.2014 Вдигат църква за братя Галеви и Веска Меджидиева в Южна Африка . 1| 5773 |02.02.2010 Договориха се: световното в Южна Африка все пак ще се играе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads