Реклама / Ads
14| 9175 |25.05.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Дадоха строежа на Ларгото на прокурор

.
Ларгото прокапа от дъжда след откриването му
Строежа, ремонта и реставрацията на столичното Ларго са дадени на прокурор от шефа на Българска легия „Антимафия” Григор Здравков. Това научи Фрог нюз от източници в държавното обвинение. Той е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до ДАНС за финансови злоупотреби при проточилото се две години възстановяване на комплекса „Антична Сердика” в центъра на столицата.
 
Според сигнала при реставрацията на комплекса са извършени множество нарушения в ущърб на държавния бюджет, от които се е облагодетелствала фирмата изпълнител „Антична Сердика”. Според приложени към сигнала документи от изпълнителя на проекта не са спазени изискванията на обществената поръчка за реставрацията, а именно на обекта да присъстват експерт по реставрацията, регистриран архитект в областта на консервацията и реставрацията на културно-исторически ценности, лицензиран геодезист, технически ръководител, регистриран по чл. 165 от Закона за културно-историческото наследство с области на дейност по консервация и реставрация.

Изпълнителят на „Антична Сердика” не е осигурил въпросните лицензирани специалисти, което се е отразило на качеството на изпълнените дейности, се казва в сигнала. Според него в представената от дружеството „Антична Сердика” декларация, че то няма да наема подизпълнител е станало точно обратното. Оказало се, че фирма „Пи Ес Пи”, която е била участник в търга като конкурент на „Антична Сердика”, но е загубила, е изпълнявала дейности на обекта, което води до подмяна на офертата от спечелилия участник и изпълнител в негова полза.

„Прогнозната стойност на строителния надзор на обекта, съгласно обявления 00647-2011-0038 в Агенцията за обществени поръчки е 75 000 лв., без ДДС. Изплатената за строителен надзор сума на обекта обаче е 300 000 лв и то от бюджета на Министерството на културата, което е изцяло незаконосъобразно”, се казва в сигнала. Според вносителя цените за част от конструкциите, заложени в офертата на изпълнителя, впоследствие са неколкократно завишени и не отговарят на пазарните цени за метални конструкции и стъклени покрития.

В представената в ОПРР заменителна таблица и придружаващите я документи, е записано е,че разликите в количествата и цените ще бъдат за сметка на „Антична Сердика” , но впоследствие Министерство на културата заплаща разликите.
Ремонтните дейности на Ларгото продължиха до април 2016г. Въпреки това има изтекла гаранцията за добро изпълнение на изпълнителя, а останалите гаранции са освобождавани в нарушение на сключения с изпълнителя договор и в ущърб на МК.

В офертата си изпълнителят е заложил срок от 200 календарни дни, който съгласно методиката за оценка на офертите му е донесъл 10т. Има подписан анекс между МК и изпълнителя за удължаване срока на изпълнение над 200 дни , което освен нарушение на ЗОП е извършени и в ущърб на МК, се казва още в сигнала.
Според Григор Здравков въпреки забавянето на срока на изпълнение на обекта не е наложена неустойка на дружеството „Антична Сердика” в размер на около 680 000 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12976 |25.05.2016 Само във Фрог: Разследващите с нов пробив по темата с турските ваксини . 35| 6001 |24.05.2016 Стефан Данаилов: Нахално е да се дават само 0,5% от БВП за култура . 0| 3979 |23.05.2016 Търсят с подводница черните кутии на египетския самолет . 2| 5659 |22.05.2016 Ново 20! Взривиха банкомат с газ в Самоков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads