Реклама / Ads
1| 4222 |25.05.2016 НОВИНИ

Haдeждa Caвчeнĸo кацна в Уĸpaйнa

.
Надежда Савченко
Надежда Савченко е вече в Украйна. За това информира лично пpeзидeнтът нa Уĸpaйнa Πeтpo Πopoшeнĸo.
 

Той нaпиca в „Tyитъp”, чe caмoлeтът c Haдeждa Caвчeнĸo ĸaцнa нa лeтищeтo в Kиeв.

Кремъл потвърди информацията, че Надежда Савченко е била помилвана днес с указ на президента Путин. В края на март Савченко беше осъдена на 22 години от руски съд за съпричастност за смъртта на руски телевизионен екип по време на военните действия в Източна Украйна през 2014 година. Самолетът с двамата руски граждани, които бяха обменени с украинския офицер Надежда Савченко, се приземи на московското летище Внуково.

До обед цялата операция се държеше в пълна секретност и дори адвокатът на Савченко съобщи от нейно име, че тя няма намерение да пише молба за помилване или размяна за двамата руски граждани. Нещата обаче бързо се промениха и от пресслужбата на украинския президент заявиха, че Петро Порошенко ще направи извънредно изявление.

На летището в Киев президентът Порошенко заедно с майката и сестрата на Надежда Савченко посрещнаха самолета на украинския офицер. На летището беше и лидерът на партията "Баткивщина" Юлия Тимошенко, чийто член е Надежда Савченко.

Влиятелното руско издание "Комерсант" съобщи че всъщност среднощният разговор на лидерите от "Нормандската четворка", занимаваща се с изпълнението на Минското мирно споразумение, е довел до постигането на споразумение между президента Владимир Путин, френския му колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел да бъде извършен обменът на украинския пилот с двамата руски граждани. Те са смятани от украинските власти за руски военни и виновни за терористични действия.

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини приветства освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко от Русия, предаде Франс прес. В Туитър тя определи това като "дълго чакана добра новина" и допълни, че "ЕС празнува заедно с нейната страна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4196 |24.05.2016 Кола „кацна“ върху къща в Банкя . 1| 4484 |28.04.2016 Осем американски изтребители кацнаха у нас . 0| 4865 |29.03.2016 Мълния! Отвлeченият египетски самолет кацна в Ларнака . 3| 4839 |04.12.2015 Камерън кацна в Бургас, замина в неизвестна посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads