10 препоръки на потребителския съвет към ЧЕЗ срещу нелоялни търговски практики

0

|

2978

|26.05.2016
10 препоръки на потребителския съвет към ЧЕЗ срещу нелоялни търговски практики

ПОТРЕБИТЕЛСКИЯТ СЪВЕТ КЪМ ЧЕЗ ПРИЗОВА ЗА АКТИВНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ И ЗАЩИТА НА КЛИЕНТИТЕ ПРИ ИЗЛИЗАНЕ НА ОТВОРЕН ПАЗАР. Консултативният орган формулира 10 съвета за какво да внимават потребителите при сключване на договор на свободния пазар.


Битовите клиенти нямат достатъчно информация и трудно се ориентират в стъпките и процесите при излизане на свободния пазар на електроенергия, заявиха представителите на потребителските  организации, които взеха участие в XVII-тото заседание на Потребителския съвет към ЧЕЗ България.

Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“ в „ЧЕЗ България“, подробно описа процеса на смяна на доставчика, който се администрира от оператора на мрежата, съгласно одобрена инструкция на КЕВР. Специално внимание той отдели на тънкостите – какви документи трябва да бъдат подготвени и в какви срокове подадени, за да може всеки, който пожелае, да смени доставчика си от началото на следващия месец.

Разгледани бяха основните рискове при излизането на отворен пазар на база на натрупаната до момента практика от процеса на смяна на доставчик. От началото на април 2016 г. излизането на либерализиран пазар стана възможно за всички клиенти. Събирането на достатъчно и адекватна предварителна информация за новия доставчик, неговата стабилност и капацитет, внимателното запознаване с клаузите на договорите, включително и с дребния шрифт в тях, са сред основните рискове, които обсъдиха членовете на Съвета. На база на международната и местна практика бяха предложени 10 конкретни съвета за какво да внимават клиентите при сключване на договор на свободния пазар на електроенергия.

„Целта ни е да разясним възможно най-пълно процеса и на база на международния опит да улесним потребителите да направят информиран избор, като предпазят в максимална степен своите интереси“, каза Тодор Матев, председател на Потребителския съвет.

Потребителският съвет е създаден през 2013 г. като консултативен орган, който да анализира и разглежда практиките, касаещи крайните битови клиенти на електроенергия пазар. Негови членове са Българска национална асоциация Активни потребители, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Институтът за енергиен мениджмънт, Европейски потребителски център, Валентин Колев, декан на Факултета по електротехника към ТУ София, както и по един представител на лицензираните компании на ЧЕЗ в България – ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро.

10 ПРЕПОРЪКИ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИЯ СЪВЕТ СРЕЩУ НЕЛОЯЛНИ ТЪРГОВСКИ ПРАКТИКИ
Единствената достоверна информация е тази в писмен вид.
Прочетете и проверете внимателно офертата.
Не бързайте да подписвате и внимавайте какво подписвате.
Проверете колко пъти ще плащате на месец и какво е съдържанието на фактурата.
Искайте подробности! Проверете условията по договора – срокове за плащане, отчитане, условия за прекратяване. Поискайте информация за предоставяните услуги.
Поинтересувайте се как и къде може да се свързвате с новия доставчик.
Уверете се, че кандидат-доставчикът има нужния опит, капацитет и стабилност.
Внимавайте кого допускате в жилището си.
Не се колебайте да се обърнете към полицията.
 Разкажете вашия опит, за да информирате вашите познати и близки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах