Реклама / Ads
12| 5610 |26.05.2016 НОВИНИ

А. Гълъбов: ГЕРБ няма да е с партийна кандидатура за президент, а с публичен авторитет

.
Антоний Гълъбов
Нормалната политическа логика подсказва опозиционните партии първи да обявят номинациите си за президент, за да имат повече време да обяснят с какво техните кандидати са по-различни от мандата на Плевнелиев. Това каза политологът Антоний Гълъбов, който заяви че е склонен да отдаде изявлението на Борисов, че ГЕРБ ще обяви номинацията си през август или септември на „тактическа игра“, целяща да увеличи натиска върху опонентите на ГЕРБ.
 

Не смятам, че кандидатурата на ГЕРБ ще бъде обявена толкова късно. Очаквам, по-скоро, да имаме яснота през юли. Но, факт е, че предизборната кампания за тези президентски избори не се развива със съзнанието на политическите партии за значимостта на тези избори. Чуваме много повече да се говори за предизборни страсти, свързани с предсрочни парламентарни избори, отколкото с редовните президентски. Липсата на кандидатура говори за това, че, по същество, опозиционните партии не са готови дори за редовните президентски избори, да не говорим за предсрочни парламентарни.

Значението на Цветан Цветанов в ГЕРБ е изключително голямо и то е свързано с организационното и политическо правителство на партията, коментира Гълъбов пред БНР.


По-скоро не очаквам дори и партийна кандидатура от страна на ГЕРБ, тъй като е ясно, че на тези избори всички останали кандидати ще се опитват да мерят сили с кандидатурата на ГЕРБ. По-скоро ми се струва, че ГЕРБ ще търси по-широка фигура с достатъчен публичен авторитет.

 

Според Гълъбов, заявката на Първанов, че може да се яви на президентските избори „звучи откровено провокативно“, тъй като, по Конституция, няма право на това.

Съвсем друг е въпросът, че той ще продължи да спекулира с възможност, очевидно подготвяйки терена за трудни преговори с БСП.

Още когато АБВ напусна управляващото мнозинство, се ангажирах с твърдението, че тази стъпка увеличава напрежението в тила на новоизбрания председател на БСП, тъй като е ясно, че в рамките на БСП няма съгласие относно това как би могла да изглежда обща лява кандидатура, няма съгласие за оценката на отношенията с АБВ. Така че натискът, който се оказва в момента от страна на АБВ към БСП, определено не влияе положително за развитието на новото ръководство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6138 |26.05.2016 Борисов: Цветанов няма да е кандидат за президент на ГЕРБ . 8| 5231 |25.05.2016 Дончева: Плевнелиев пречи на кандидат за президент на ГЕРБ . 17| 5376 |25.05.2016 Местан: ГЕРБ и части от РБ са заложници на фашистко изстъпление . 7| 4898 |23.05.2016 7 млн турци няма да минат през България, засега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads