Реклама / Ads
1| 4011 |26.05.2016 НОВИНИ

Наводнени сгради, съборени стълбове и прекъснати пътища след пороя

.
Източник: bTV
Тревожна остава обстановката след проливните дъждове и наводненията в Казанлъшко, Габровско и Великотърновско. Реките започнаха да се прибират в коритата си, но оставиха след себе си наводнени сгради, съборени електрически стълбове и прекъснати пътища.
 
В Казанлък Стара река вчера заля един от кварталите на града и изплаши хората. Днес е спокойно, нивото на водите е паднало с метър и половина, но хората са притеснени, защото не помнят такова бедствие от 60 години. Много от тях идваха до реката днес, за да видят дали ситуацията е действително спокойна.

Николай Чалъков е на крак от 1 ч през нощта. За 15 минути са се събрали пожарната, общината и полицията. Хората подали сигнал на 112, че реката прелива от коритото.

Заради дъждовете Стара река е преляла и до близкото село Енина. Огромни количества вода и скални маси са се свлекли от планината и са затворили пътя към град Трън. Днес той бе разчистван с тежка техника.

 

В Казанлък реката в момента се е укротила. Брегът се укрепва с големи камъни, за да може да бъде устойчив на ударни вълни.

Обилните валежи подложиха на изпитания Габрово и Велико Търново. Свлачища и наводнени пътища има и в двете области.

 

Бушуващата Янтра тръгна от Габрово. За кратко водата напълни мазета в ниската част на града.

„Миналата година и по-миналата писах писмо до Съвета. Събирах подписи на едно време пострадалите – това нещо да го изчистят, защото пак може да стане такова нещо. Те ми отговориха, че нямало средства, било почистено. То е почистено, но само до болницата, тук не е чистено", разказа Радко Радков пред bTV.

 

Във Великотърновско река Янтра почти достигна критичния праг. Дигите между Шемшево и Леденик не издържаха. Водата не стигна до къщите, но хората бяха притеснени.

 

И в Габрово, и във Велико Търново е отчетен спад на нивото Янтра. Критичните точки обаче остават под непрекъснато наблюдение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4512 |04.05.2016 Държавата на крак заради очаквани наводнения . 5| 6238 |21.01.2016 Корнелия Нинова би тревога за наводнения през пролетта . 1| 3907 |18.12.2015 Наводнените семейства в Мизия с обезщетения от 1000 до 3000 лв. . 1| 4151 |14.09.2015 ЕП гласува 6,3 милиона евро за щетите от зимните наводнения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads