Реклама / Ads
24| 6978 |27.05.2016 НОВИНИ

Юнкер плаши Източна Европа с лишаване от пари заради бежанците

.
Жан-Клод Юнкер
Източноевропейски страни са заплашени от възможността да бъдат лишени от милиарди евро европейско финансиране като наказателна мярка за отказа си да участват в спорната схема на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за квотно разпределение на бежанци. Това съобщи ”Дейли телеграф”.
 
Медията се позовава на изтекли в медиите протоколи от заседание на ЕК от 4 май. По-рано този месец той предложи постоянна система за автоматично разпределение на бежанци в ЕС в случай на бъдеща криза, припомня вестникът. Държави, които откажат да участват, ще бъдат глобявани с до 250 000 евро на бежанец. Чехия, Унгария, Словакия и Полша се противопоставят яростно на плана, като отстояват тезата, че той погазва правото на всяка държава да провежда собствена политика в областта на предоставянето на закрила. Съпротивата е движена и от широко разпространената антипатия към имиграцията на мюсюлмани в някои страни.

Държави, за които се прецени, че не проявяват солидарност, като не приемат бежанци, може да загубят достъпа си до кохезионните фондове, е било предупредено на заседанието на европейските комисари от 4 май. Полша е най-големият нетен бенефициент на средства от бюджета на ЕС, като за 2013 г. е получила 13 милиарда евро. Германия - основната сила, която стои зад схемата за квотно разпределение, е допринесла за еврофинансирането нетно с 15 млрд. евро, повече от която и да било друга страна, отбелязва "Дейли телеграф". "Има опасност солидарността на ЕС към държавите членки, които са нетни бенефициенти на кохезионни фондове, да бъде поставена под въпрос, ако няма реципрочна солидарност по управлението на бежанската криза", е казано на заседанието според протоколите.

"Ако предоставянето на кохезионни фондове бъде поставено под въпрос, това ще окаже значително въздействие върху вътрешните работи на ЕС, както и върху фундаменталните му ценности, в частност върху солидарността между държавите членки." Юнкер, от своя страна, е казал, че съществува " много истинска опасност солидарността в блока да бъде поставена под въпрос във всички области на политиката на съюза, ако не бъде приложена по отношение на приема на бежанци". Солидарността не е "еднопосочна улица", е предупредил той на заседанието. Дипломати окачествиха като "лудост" решението на председателя на ЕК отново да се връща към отровилия отношенията в съюза план, който предизвика скандал миналото лято. Тогава източните държави членки бяха принудени да приемат схема за разпределяне на 160 000 души из целия съюз. Досега са разселени едва 1500 души, отбелязва "Дейли телеграф".

Димитрис Аврамопулос, европейският комисар по миграцията, разкритикува отношението на някои държави членки като несъответстващо на европейските идеали. Новите предложения на ЕК от този месец предизвикаха бурна и враждебна реакция, когато бяха обявени.

Чешкият вицепремиер Павел Белобрадек оприличи плана на печално известното споразумение от Мюнхен през 1938 г. между Хитлер и тогавашния британски премиер Невил Чембърлейн, което разделя Чехословакия. "На нас чехите този спор за квотите ни напомня за един момент от историята, когато са вземали решения за нас без нас", каза той. "И затова сме доста чувствителни по темата." Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски заяви: "Още се чудя дали това предложение наистина е сериозно, защото ми звучи като някаква идея, която е била обявена в деня на шегата Първи април".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4274 |26.05.2016 Янтра качи 3 метра, изплаши търновци . 7| 4339 |23.05.2016 Юнкер: ЕС трябва да приеме 2 млн. бежанци . 6| 4770 |20.05.2016 Юнкер предупреди: Великобритания няма да бъде гладена по косъма, ако излезе от ЕС . 1| 4465 |18.05.2016 Фрогоко: Мина „Ораново” плаши с нови жертви, а продължава да работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads