Реклама / Ads
4| 4698 |27.05.2016 СВЯТ

Путин и Ципрас обсъждат ”Южен поток” в Гърция

.
Путин и Ципрас
Руският президент Владимир Путин пристига днес на двудневна визита в Гърция – първото му посещение в страна от ЕС от ноември 2015 г., информира РБК. ”На това посещение се възлагат много надежди. И двете страни разчитат, че с помощта на преговори и контакти ще се насърчи комуникацията във всички направления”, заяви на брифинг с журналисти съветникът на Путин Юрий Ушаков.
 
Той допълни, че Гърция не подкрепя санкциите срещу Москва, но трябва да следва официалната политика на ЕС. По думите му Атина постоянно повдига въпроса за вдигане на ембаргото за внос на селскостопанска продукция в Русия, но засега не се предвиждат специални изключения. Атина подкрепя и възраждането в една или друга степен на проекта "Южен поток", добави Ушаков.

В разговорите си с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас Путин ще обсъди двустранното търговско и икономическо сътрудничество. През 2015 г. обемът на търговията се е свил с 34% до 2.75 млрд. долара, като тенденцията продължава и тази година.

В статия за "Катимерини" в навечерието на визитата си Путин заяви, че въпросът за южни енергийни коридори към страните от ЕС остава в дневния ред, въпреки че Москва се е оказала принудена да спре проекта "Южен поток". Той припомни, че през февруари в Рим шефовете на "Газпром", на италианската "Едисон" и на гръцката ДЕПА подписахa меморандум за разбирателство за пренос на руски природен газ по дъното на Черно море и през трети страни до Гърция и Италия.

След анулирането на "Южен поток" и изоставянето на "Турски поток" и проблемния украински газов маршрут, Русия търси нов път за пренос на газ до Южна Европа, като се стреми да пресече конкуренцията, която се очаква да се появи след реализацията на Трансадриатическия газопровод ТАР, по който ще се пренася азерски газ до големия европейски пазар, коментират гръцките медии.

В рамките на визитата си Путин ще посети и полуостров Атон в събота, където заедно с руския патриарх Кирил ще вземе участие в мероприятия за отбелязването на 1000 години от руското монашество на Света гора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4602 |23.05.2016 Путин отива в Гърция за среща с Ципрас . 15| 4559 |11.05.2016 Москов: Вододелът е пропутинова опозиция-проевропейска коалиция . 11| 6259 |02.05.2016 Путин гони шефове на спецслужби за корупция и безхаберие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads