Реклама / Ads
16| 4796 |28.05.2016 НОВИНИ

Жельо Бойчев: Ще развенчаваме митовете за успешното управление на ГЕРБ

.
Жельо Бойчев
„Ще продължим да развенчаваме митовете за успешното управление на ГЕРБ”. Това заяви в ефира на Дарик радио говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев”.
 

Той обясни, че напоследък в левицата е липсвала бързата реакция, която е особено важна в динамичното и нестабилно време, в което живеем. „БСП трябва да има мигновена реакция на всички процеси в страната. Очакваме от председателя Корнелия Нинова цялата енергия, която имаше в отчетно-изборната кампания и след Конгреса, да бъде ефективно оползотворена, за да се види и осезаем резултат с покачване на доверието в левицата”, категоричен бе депутатът. Той подчерта, че този процес вече е започнал и даде като пример, че веднага след като е било обявено решението на правителството за даването на концесия на летище „София”, е имало ясна и категорична реакция от страна на БСП. „Едно правителството, което трупа само дългове от своето създаване, не можем да позволим да разпродаде малкото останали ценни държавни активи”, подчерта той. По думите му незабавна е била и реакцията на левицата на решението на МС да бъдат назначени за посланици малката част от екипа на президента, които не са станали министри. „Когато имаш претенцията да бъдеш морален стожер, не трябва да даваш такъв пример с нарушаване на законите на страната”, коментира социалистът. Той припомни, че БСП е реагирала бързо и на законодателната инициатива за приватизация на части от Напоителни системи. Бойчев подчерта, че левицата е поставила на дневен ред и темата с европейските фондове и е развенчала мита за успешното усвояване на средствата от тях.

          Говорителят на ПГ на левицата заяви, че следващата седмица ще бъде развенчан и митът, че се строят евтини магистрали, като се провери наистина ли са толкова евтини и се покаже, че качеството на изпълнението е трагично. „Конструкцията на това правителство и политиката му правят провеждането на предсрочни избори неизбежно”, категоричен бе той.

 

Като активна опозицията ще предложим реална алтернатива на управлението на Борисов

 

          Бойчев припомни, че преди изборите всички партии са се обявявали срещу ГЕРБ, а след това са отишли да преговарят с Борисов, което е отблъснало българските избиратели. Социалистът подчерта, че БСП ще бъде активна опозиция и ще показва слабостите на управлението на Борисов, което няма да е трудно. „Голямото предизвикателство пред БСП е да подготви цялостна социално-икономическа алтернатива за страната, съвместно със съветите и комисиите към НС на БСП и в срещи с различни организации”, коментира той.

 

На първия национален вътрешнопартиен референдум всеки член на БСП ще заяви позицията си за участието на партията на президентските избори

 

          Бойчев заяви, че следващата събота БСП ще приеме правилата, по които ще бъде проведено първото вътрешнопартийно национално допитване. Той подчерта, че всеки член на партията ще има възможност по време на този референдум да заяви позицията си за участието на партията на президентските избори. Народният представител  от левицата поясни, че социалистите първо ще се произнесат за формата на участието – БСП сама ли да e или да се търси единодействие с други партии и след това за самите кандидатури. „Кандидатът на ГЕРБ има реална възможност да не спечели изборите. Отговорността на БСП като най-голямата опозиционна сила е да направи така, че този преломен момент да стане още есента”, категоричен бе той.

 

БСП няма как да подкрепи въпроси за референдум, за които има съмнения за противоконституционност

 

          На въпрос относно референдума на Слави Трифонов, Бойчев заяви, че БСП е инициатор на закона за допитването до гражданите и е първата политическа сила, която е инициирала национален референдум и няма как да не подкрепи провеждането на такъв. Той обаче подчерта, че трябва да се зачита и върховенството на закона. „Има съмнения, че част от въпросите за референдума противоречат на записаното в закона за допитване до гражданите и Конституцията – освен тези, за които президентът е сезирал КС и задължителното гласуване”, обясни социалистът. Той бе категоричен, че левицата няма как да подкрепи предложения, в които има съмнения за противоконституционност и липса на законосъобразност. На въпрос за партийната субсидия, Бойчев заяви, че също има съмнение дали може да бъде подлагана на референдум поради данъчно-бюджетния й характер.

          По повод на предложенията на БСП за изменения в Изборния кодекс, сред които и отпадането на електронното гласуване, социалистът заяви, че мотив за това са рисковете свързани с техническото обезпечаване на този тип гласуване и осъществяването на контрол и манипулация. Той припомни, че Избирателният кодекс създаден от БСП не е предизвикал подобно масово недоволство и в максимална степен е защитавал избирателното право на всички български граждани.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5174 |19.05.2016 Жельо Бойчев: Наблюдаваме разрив между президента и ГЕРБ . 4| 4206 |12.05.2016 Жельо Бойчев: Президентът назначава хората си на дипломатически постове . 0| 4547 |27.04.2016 Ж. Бойчев: Скандалите за транспорта в София предстоят . 8| 4616 |17.02.2016 Ж. Бойчев: Здравната карта ще доведе до хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads