Реклама / Ads
31| 5225 |29.05.2016 НОВИНИ

Т. Йорданов: Плевнелиев е слуга на политическата класа, няма да го наричам президент

.
Тошко Йорданов
Никъде в Конституцията не пише какво може и не може да се пита българския народ на референдум. Това заяви по БНР сценаристът в ”Шоуто на Слави” Тошко Йорданов. Коментарът му бе по повод искането на президента Росен Плевнелиев Конституционният съд да се произнесе по три от въпросите на референдума, иницииран от екипа на шоуто.
 

Президентът и неговите съветници да вземат да прочетат закона на същите тези депутати, които са в НС. Там изрично е посочено, че ако даден въпрос бъде отхвърлен на референдум, той не може да бъде задаван в следващите две години. Съжалявам, но въпросът за електронното гласуване беше поставен на референдуми и не беше отхвърлен, а референдумът просто беше невалиден. Законът за референдумите, които самите тези депутати направиха, в него има забрани какво може да се пита и нито един от нашите въпроси не попада в тази забрана.

 

Плевнелиев е слуга на политическата класа, каза още Тошко Йорданов: Господин Плевнелиев, няма да го наричам президент, защото в момента той е слуга на политическата класа, които всички си измиха ръцете с него и го оставиха той да им върши мръсната работа. Той не представлява интересите на народа и моля ви, престанете и помолете вашите гости не говорят „Референдума на Слави“, „Екипът на Слави реши това , екипът на Слави реши онова“…

 

Екипът на Слави просто предложи едни въпроси и 700 хиляди българи се подписаха под тези въпроси. Така че, президентът се изправи и изпраша на съд 700 хиляди българи, това не е екипът на Слави. Това е решение и желание на 700 хиляди българи, забележете – да бъде питан народа, а не да кажат – да или не на конкретен въпрос.

 

Конституцията не предвижда възможност да бъде променяна чрез референдум. Така референдумът на „Шоуто на Слави“ би бил просто консултативен, каза Данаил Смилов коментира в интервю за „Неделя 150“:

 

Самият факт, че 700 хиляди български граждани са гласували за това предложение за референдум, безспорно трябва да се уважава и това е нещо хубаво, което се е случило. Конституцията е тази рамка, в която демократичната политика се случва и ако нещо противоречи на тази рамка, дори то да се подкрепя от  голям кръг хора, може да бъде в определени ситуации забранено и Конституционния съд е единият от механизмите, които осъществяват такава роля. Конституцията, сама по себе си, не предвижда възможност за промяната си чрез референдум, а на практика това се цели с този референдум. Доколкото може да бъде проведен такъв, той в крайна сметка ще бъде само консултативен, той не може да задължи НС да промени Конституцията.

 

Президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе по три от въпросите за референдума на Слави Трифонов. На 12 май парламентът пусна допитването на шоумена без дебати и без редакции. Ако КС обяви трите въпроса, за които е сезиран от Плевнелиев за противоконституционни, допитването на Слави се обезсмисля, коментираха медии.

 

Смилов каза още, че според него намеренията на екипа на „Шоуто на Слави“ са искрени и те се опитват да допринесат максимално до публичните дебати в България.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5372 |28.05.2016 Плевнелиев: 25 г. след края на комунизма престъпленията на режима още не са наказани . 12| 5059 |27.05.2016 Жаблянов: Плевнелиев иска да направи посланици всичките си сътрудници . 9| 4681 |26.05.2016 Захариева: От декември знам за личните мотиви на Плевнелиев . 8| 5243 |25.05.2016 Дончева: Плевнелиев пречи на кандидат за президент на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads