Реклама / Ads
48| 7873 |29.05.2016 АКТУАЛНО

64 % не вярват на правителството, сочи проучване на Галъп

.
Премиерът Бойко Борисов
64 % не вярват на правителството, сочи проучване на Галъп Интернейшънъл. Това означава, че саво една четвърт подхождат с доверие към него. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно. Подкрепата за президента е само от 23% от анкетираните, докато 66% не го подкрепят.
 

Близо 25% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, ако изборите се провеждаха сега, а над 12% - за БСП. От анкетираните над 5% обявяват, че ще гласуват за ДПС, близо 5% - за партиите на Реформаторския блок, а над 4% - за партиите на Патриотичния фронт.

 

Според резултатите от допитването 3% от хората са готови да гласуват за АБВ, а други 3% декларират, че биха гласували за формация на Слави Трифонов. Близо 3% е потенциалният електорат на „Атака“, а 37% заявяват, че не биха гласували. 

 

Данните са ежемесечното проучване на общественото мнение от началото на 90-те години на двайсетия век насам, което извършва тази социологическа агенция.

 

Той е проведен в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Проучването не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

 

Доверието в президента достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

 

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% песимистични. През май 22% отговарят „към по-добро“, а 59% - „към по-лошо“.

 

Съотношението между основните две партии остава две към едно в полза на ГЕРБ, макар доверието в правителството да не показва ентусиазъм.

 

Хипотетичната формация на Слави Трифонов вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите, които имат по-нестабилно електорално поведение.

 

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер.

 

Интерес буди също сравнително по-ниската от обичайното декларирана подкрепа за ДПС. Данните от следващите месеци ще покажат има ли спад при ДПС и на какво се дължи той.

 

Напълно ориентировъчно – от днешна гледна точка при избори сега в парламента биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторите, Патриотите, а АБВ, потенциална партия на Слави Трифонов, както и „Атака“, имат своите съвсем реалистични изгледи, се казва в изследването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4173 |25.04.2016 Екзакта”: 77% от българите не вярват, че някой ще бъде осъден за корупция . 0| 10020 |18.04.2016 Д-р Павлова към Борисов: Само вие вярвате на Москов! . 16| 4387 |16.02.2016 Домусчиев зад правителството, докато то реформира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads