Реклама / Ads
1| 6022 |30.05.2016 НАРОДЕН ГЛАС

П. Славов за Фрог: Службите ще могат да злоупотребяват с данните на хората с новите поправки

.
Петър Славов
С поправките в Закона за електронните съобщения службите могат да си правят каквото си искат. Затова направихме корекции, които внесохме днес. Това заяви пред Фрог нюз Петър Славов от Реформаторския блок.
 

Трябва да се изясни какво точно е обосновано предположение – да се даде конкретна хипотеза когато то възниква и да има доказателствена база за такова предположение и т.н.

С тези поправки ще отпаднат подозренията, че службите ще искат да използват данните на хората за други цели, а не за да подпомагат тяхната работа. Преди време в тази връзка имаше отменяни текстове от Конституционния съд. Искаме да се избегне това, каза още Славов.

 

В поправките левицата видя начин за ограничаване на свободата на хората и възможност за полицейска злоупотреба. От ГЕРБ пък се опитаха да разсеят подозренията с мотива, че разрешението за достъп до данните се дава от съда.

 

Припомняме, че на първо четене се приеха поправки в Закона, с които уж се дава възможност при издирване на лице при поискване от компетентни органи предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги, да предоставят достъп до съхраняваните данни. Това ще се случва, когато може да се направи "обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7274 |28.05.2016 Само във Фрог: МВР „пропусна“ ареста на Чоков при операцията срещу Главестия преди година . 13| 5454 |27.05.2016 Проф. Раденски за Фрог: БАН е като скъпа кола, потънала в прах, на която се налива масло . 5| 9666 |27.05.2016 Акад. Атанасов за Фрог: Европа плаща на американците за ГМО-та, а ги отрича

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads