Неков пита ЕК дали ще отстъпи пред Вашингтон за качеството на храните в ТПТИ

3

|

3424

|31.05.2016
Неков пита ЕК дали ще отстъпи пред Вашингтон за качеството на храните в ТПТИ
Момчил Неков

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Момчил Неков отправи питане до ЕК, свързано с изтеклата информация във връзка с преговорите за търговското споразумение ТПТИ, че Вашингтон не се интересува от безопасността на храните.


В медиите бе разпространена информация, че на изискването на Европа за качеството на млякото САЩ са отговорили, че безопасността на храната не е критерий на който залагат. Поради тази причина евродепутатът от БСП попита Брюксел: "Дали Комисията смята да запази сега заложения брой от максимум 400 000 соматични клетки на милилитър при млечните продукти като максимална граница на присъствие, сигнализираща наличието на патогенни бактерии?" Според него, важен е и въпросът как присъствието на различните нива на брой соматични клетки на милилитър в САЩ и ЕС би се отразило на ТПТИ при условие, че този праг според американските стандарти е 750 000? Момчил Неков пита също, дали Европейската комисия ще предложи млечните продукти да бъдат извадени от преговорния пакет, в случай че не се постигне споразумение по запазване на сегашните изисквания  в ЕС, което по същество означава отстъпление на Брюксел пред Вашингтон. 

Още в мотивите на въпросите Неков се аргументира, че все повече европейските граждани изразяват притеснения от преговорите по споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Различни доклади и информации стават обществено достъпни, с позиции и становища на различни заинтересовани страни в САЩ и в Европейския съюз. В САЩ, в сектора на земеделието има редица практики, които не се прилагат в Европа от съображения за общественото здраве и здравето на животните.

 

Според евродепутатът от левицата Момчил Неков, един от секторите, който изпитва сериозни трудности през последните години е млечният. „Редица национални и европейски организации от сектора изразяват притеснение за неговото бъдеще и състояние с оглед на преговорите по ТПТИ”, смята той.



ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Класическа музика за работа

ВРЕМЕТО

времето в София София

-5°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

-1°

+7°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

-2°

+6°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

-1°

+3°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

-1°

+4°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

-1°

+4°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах