Реклама / Ads
47| 19560 |01.06.2016 НОВИНИ

Скандал! Шефове в МВР източват бюджета законно

.
Полицаи протестират за запазване на придобивките, сред тях липсват началниците им, които са се облажили с пенсия и заплата едновременно
Над 4000 души в системата на МВР, предимно началници, източват напълно законно държавният бюджет, като получават едновременно и пенсия от НОИ и заплата от вътрешното министерство. Същото важи и за Министерството на отбраната.
 
Това става възможно с приемането на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване от парламента през лятото на миналата година. Поправките са в сила от 15 август. Конкретно става дума за параграф 49 от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса. Според него служителите от сектор „Сигурност” придобили право на пенсия по чл.69, при навършване на възраст 52 г и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението.

Служителите на МВР и МО мигновено се възползвали от това право и подали документи в НОИ. При одобрение те получават шест пенсии накуп, обикновено с тавана от 920 лв, или около 6 000 лв. След което всеки месец вече взимат пенсия от 920 лв, като продължават да си работят в МВР.

Така среден служител от вътрешното министерство си докарва заплата от ведомството и пенсия от НОИ около 2500 лв., което е повече от заплатата на висшата професионална фигура в МВР-главният секретар. На всичко отгоре пенсиите от НОИ всеки месец се индексират с около 30 лв, научи Фрог нюз.
Така ако даденият началник реши да се пенсионира от МВР ще си получи и 20 заплати при пенсиониране и пенсия от министерството. По този начин хората, получаващи пенсия от НОИ и заплата от МВР дават мило и драго да останат на постовете си и са готови да служат на всяка власт. А са и лесно манипулируеми и зависими.

Всичко това е напълно законно, но не е морално, коментираха експерти. И всичко това става на фона полицейски протести и заплахи заради „финансова и социална несигурност” в МВР. Фрог нюз научи, че има и хора от системата с необходимия стаж за пенсиониране, които са отказали да се възползват от тази опция по морални причини, заради беднотията в държавата.
По този начин МВР продължава да бъде най-социалното министерство в държавата с над милиард лева годишен бюджет-90% от който отиват за заплати, пенсии, изплащане на извънреден труд, отпуски и социални придобивки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4341 |25.05.2016 Шефовете на БНР скочиха на СЕМ . 18| 10255 |20.05.2016 Скандал! Писанчев турист в Солун на държавна заплата . 75| 19320 |19.05.2016 Само във Фрог: Разследват шефовете на полицията в Добрич за връзки с ДДС измамници . 18| 21185 |12.05.2016 Ексшефовете от МВР стават началници в петролния и банков бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads