Реклама / Ads
9| 4445 |01.06.2016 НОВИНИ

Вигенин към Борисов: Явно чакате инструкции от големия началник

.
Кристиан Вигенин
Ако Борисов наистина е против санкциите срещу руски парламентаристи както заяви, нека има смелостта, заедно с другите премиери, които вече се изказаха по този въпрос, да направи адекватни предложения”. Това заяви от парламентарната трибуна международният секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин, по време на дебатите, по предложението на левицата за проект на решение за необходимостта от насърчаване на междупарламентарния диалог между ЕС и Руската федерация.
 

Вигенин посочи, че санкциите са неработещи и са довели до невъзможност за провеждане на нормален парламентарен диалог и от там и на търсенето на взаимно приемливи решения. По думите му въпреки, че в България отдавна е ясно, че тези санкции не са работещи, не се е възпротивила до момента.

„Предстои до края на юли ЕС да вземе решение дали като цяло санкциите, включително и  икономическите, ще останат в сила”, заяви бившият външен министър и подчерта, че редица европейски лидери са заявили, че автоматичното им продължаване не е възможно този път. „Един от възможните компромиси е да се тръгне към поетапна отмяна на тези санкции. Първата нормална и логична стъпка е именно отпадането на забраната за пътуване”, категоричен бе социалистът.

Мълчанието от дясно е показателно – големият началник не е дал на по-малкия напътствия

„Мълчанието от дясно е показателно, явно не сте получили нужните инструкции. Явно големият началник не е дал инструкции на по-малкия”, заяви Вигенин. Според него ако това предложение бъде прието, ще бъде в интерес на страната ни. „България не може да стои повече в подчинено положение и да чака големите началници да и кажат какво да прави. Българското Народно събрание и българският парламент трябва да имат ясна и достойна позиция”, заключи Вигенин.

Валери Жаблянов: Българската общественост не подкрепя санкциите срещу Русия от момента на налагането им

„Българската общественост не подкрепя санкциите срещу Русия от момента на налагането им и е против изострянето на отношенията ни с Руската федерация”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата Валери Жаблянов. Той подчерта, че поради агресивната си лексика към Русия и загубата на популярност, сегашният ни президент е бил принуден да се откаже от кандидатиране за следващ мандат. „Не могат народни представители, независимо от коя държава, да бъдат ограничавани заради изказани позиции и гласуване”, категоричен бе социалистът.

Михаил Миков: Министри, президенти контактуват, а на народните представители е забранено – това е доминация на изпълнителната над законодателната власт 

„Модерната демокрация изключва възможността народните представители да носят отговорност за гласуването си”, заяви Михаил Миков, народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите му решението за налагане на санкции е било грешка и днес все повече хора разбират, че то трябва да бъде отменено. Социалистът подчерта, че не случайно в самото решение за налагането на санкциите е заложена възможността за отмяната му. „Изпълнителната власт, министри, президенти контактуват, а в същото време на народните представители е наложена забрана. Това решение е акт на доминация на изпълнителната власт над парламента”, заяви депутатът. По думите му налагането на санкции на народни представители заради гласуването им, създава опасна ескалация  на подтискане на парламентаризма.

Янаки Стоилов: Националният интерес на България предполага отпадането на санкциите срещу Русия

„Ако осъзнаваме нашия национален интерес и имаме воля да застанем зад него, то трябва да подкрепим решението за насърчаване на междупарламентарният диалог между ЕС и Руската федерация”, заяви народният представител от левицата Янаки Стоилов. По думите му това решение трябва да бъде взето точно от НС, защото то е органът, който в най-голяма степен трябва да улавя настроенията на гражданите и оценява какви са ефектите от прилагането на тези санкции. „Те са във вреда и на българската икономика и препятстват политическите отношения между двете ни страни”, обясни той.

Таско Ерменков: Всякакви ограничения на пътуване на парламентаристи са неконструктивни

„Всякакви ограничения на пътуване на парламентаристи, независимо от коя страна, са неконструктивни, контрапродуктивни и няма да спомогнат за решаване на глобалните въпроси”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменко. Според него това, което в момента съществува като обстановка в света - нарастващата опасност от терористични вълни, миграционен натиск и много други проблеми, касаещи множество държави, могат да бъдат решени само от една силна глобална коалиция. „Само една такава коалиция може да постави основите за решаване на глобалните проблеми”, заключи Таско Ерменков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4536 |30.05.2016 Борисов: Безотговорните винаги намират кусури . 18| 4851 |27.05.2016 Борисов: Можех да съм президент отдавна . 13| 5494 |27.05.2016 Нинова към Борисов: Защо излъгахте за доклада за националната сигурност? . 27| 6138 |26.05.2016 Борисов: Цветанов няма да е кандидат за президент на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads