Реклама / Ads
2| 6426 |01.06.2016 НОВИНИ

Анастас Стефанов за Фрог: Има игра на покер, а не подготовка за избори

.
Анастас Стефанов
Тази пролет се настани като климат кандидатурите за президент да не се представят навреме. В нормалните демократични държави се обявяват една година преди това. Наблюдаваме странна игра на покер, в която залогът не са президентските избори. Това само по себе си делегитимира президентската институция. Това коментира по отношение на предстоящите избори за държавен глава политологът Анастас Стефанов.
 

ГЕРБ може да си позволи да извади своята кандидатура последна. Може да даде начален ход на кампанията, когато си поиска. Ако другите сили искат да изравнят мача с ГЕРБ, те трябва да започнат преди тях. Грешката на тези сили е, че се позиционират около ГЕРБ, а не създават свой собствен климат в обществения живот. В момента всичко е съсредоточено около изказването на ГЕРБ, че не бързат с кандидата си.

 

Убеждаваме се, че никой не се готви за президентски избори, а за това, което предстои след това – големите политически сили да запазят основното си водещо влияние, а малките да се позиционират като спътници на големите, за да останат в политическия живот. Наблюдаваме съгласие на всички, че кампания няма да се води. Казват си: „Имаме нормативно установен срок от 30 дни, в който спокойно можем да представим на обществото кандидата, който може да бъде избран за държавен глава”.

Другата причина за всичко това е, отстъплението от вътрешнопартийния организационен живот. Партиите чакат да се спусне отгоре административно политическо решение за дадена кандидатура.

 

На въпрос каква е перспективата левите партии да издигнат обща кандидатура, Стефанов отговори: АБВ, БСП, „Движение 21” са изградени от идеологически противоречия и на базата на личен егоцентризъм. Донякъде АБВ и донякъде „Движение 21” не ни предоставиха нищо освен личностни битки. В това отношение АБВ избърза и надскочи себе си с минаването в опозиция. Румен Петков, Георги Първанов създадоха усещането, че могат да наложат дневен ред за кандидат-президентските избори. Това обаче не стана. Другото, което спира обединението в ляво, е, че докато отделните партии говорят колко е необходимо да имат обща кандидатура за противопоставяне на дясното, непрекъснато изтъкват разделителните линии между тях.     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5379 |01.06.2016 Само във Фрог: Въшки и бой между иракчани и афганистанци във ”Военна рампа” . 7| 5501 |01.06.2016 Е. Славкова за Фрог: ЦРУ наложи модерния ислям в Турция . 2| 5988 |31.05.2016 Проф. Радулов за Фрог: Законът за ел. съобщения посяга на сигурността на хората . 4| 7221 |31.05.2016 Само във Фрог: И кварталният може да поиска разпечатка на телефонните ви разговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads