Реклама / Ads
10| 4129 |02.06.2016 НОВИНИ

Жаблянов: Брадвата на управляващите се стовари върху най-квалифицираните в образованието

.
Валери Жаблянов
Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се обявиха против автоматичното и масово пенсиониране на 153 директори в цялата страна по заповед на образователния министър Меглена Кунева.
 

 Според тях на практика така се прекъсват традициите в българското образование. Това се случи след среща с учители и директори. От левицата бяха категорични, че отново ще поискат отлагане на влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищното образование.

 

Призоваваме учителите за подкрепа да спрем произвола

 

„Против сме този чиновнически подход и чистки в образованието. Не може с един формален акт и закон да бъдат изгонени от системата с лека ръка директори и учители с постижения и то в период на недостиг на млади учители”. Това заяви народният представител от левицата Валери Жаблянов. Той заяви още, че подготовката на бълагрските ученици няма да се повиши, след като се уволняват най-квалифицираните кадри в системата. „Брадвата, която е наточена беше стоварена върху най-квалифицираната част от системата на образованието е безпрецедентна. Призоваваме за подкрепа на българското учителство, което да се противопостави на административния и политически произвол в сферата. Там е заложено бъдещото на българската нация”, каза още Валери Жаблянов.

 

Учителите да имат позиция, залог е образованието

 

Като сериозен прецедент за българската образователна система, това масово пенсиониране, определи депутатът от БСП и член на образователната комисия Марияна Бояджиева. „В момент, когато се очаква да влезе новият закон за предучилищно и училищно образование, смяната на толкова много директори  - 153, ще се отрази негативно при прилагане на новия закон. Трябва да има конкретен подход при пенсионирането за всяко едно училище - доколко това ще се отрази на работата, на качеството на обучение, на спокойствието на учителите и учениците”, каза още Бояджиева. По думите й българските учители също трябва да имат своята позиция, защото е залог е бъдещето на българското образование.

 

Депутатът от левицата и член на комисията по образование Стоян Мирчев призова политическото ръководство на Министерство на образованието и науката да отговори защо бързат да съкратят директори и преподаватели по стария закон и да назначат нови пак по стария закон, след като те ще трябва да работят по новия. „Това ръководство вкарва шок след шок в системата – веднъж с новия закон, а после с това, че няма да има кой да го прилага. При целия този хаос и напрежение, защо министерството крие, че ще прави ПР на промените под формата на т.нар. първи учителски събор, за който ще се похарчат над половин милион лева”, попита още Мирчев.

 

Марияна Тренчева: В шок сме от „честитката” за 24 май – масовото пенсиониране на учители и директори

 

„Заложена е изключителна бомба в българското образование, новият закон не е обсъждан с учителите, не е тестван. Ефектът от него ще бъде отрицателен. Учителите бяха решени да работят по новия закон, въпреки трудностите, но това, което ни шокира, бе пенсионирането на директорите, което дойде като „честитка” за 24 май”. Това заяви преподавателят Марияна Тренчева, която участва и в срещата с депутатите от БСП. По думите й пенсионираните директори са хора, на които учителите вярват, които толкова много са направили за децата, за образованието.”Как новоназначените директори ще въведат новия закон? ще настане всеобхватен хаос”, каза още тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5039 |27.05.2016 Жаблянов: Плевнелиев иска да направи посланици всичките си сътрудници . 16| 5434 |25.05.2016 Нинова: Подготвяме план за развитие на страната, различен от на управляващите . 1| 3891 |25.05.2016 Управляващите твърди: До 35 секции при 60 заявления извън страната . 6| 3990 |18.05.2016 Управляващите правят промени в ИК, за да са сити вълка и агнето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads