Реклама / Ads
5| 4704 |02.06.2016 НОВИНИ

След жесток дебат парламентът реши: Ще купуваме самолети и кораби

.
Парламентът одобри проектите за покупка на нови самолети и кораби за армията. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ. Против гласуваха БСП и ”Атака”.
 
Инвестиционният проект за покупката на нов тип боен самолет се предвижда да бъде реализиран на два етапа. Плановете са до края на тази година да бъде сключен договор за придобиване на 8 самолета, които ще се платят и доставят в периода 2018 – 2020 г.

През втория етап се предвижда придобиване на още 8 самолета в периода 2022 г. – 2023 г. За момента не е обявено дали става сума за нови или за употребявани машини, като според военния министър Николай Ненчев и двата варианта са възможни.

Инвестиционният проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се реализира в период от 5 години. Плановете са да се купят два многофункционални модулни патрулни кораба. Общата сума е минимум 2.3 милиарда лева, които трябва да се платят в рамките на шест години.

Бившият министър на отбранта Ангел Найденов (БСП) бе на менние, че закупуването на новите самолети и бойни кораби е закъсняло предложение, като заедно с другите необходими проекти цената за модернизация на армията достига 5 млрд. лева.

Според него значимостта на проектите е важна, защото те са важни за боеспособността на Българската армия. Те били важни и заради размера на публичния ресурс, който ще бъде изхарчен за проектите. Найденов обяви, че ще подкрепи закупуването на бойните самолети и кораби, но неговата парламентарна група няма.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт обяви, че не е пацифист, а точно обратното. Според него Българската армия трябвало да бъде силна, а не само да си говорим за нея по Гергьовден.

"Много години всички наши политици обясняваха, че като влезем в НАТО няма да имаме нужда от армия. Нашите съюзници щели да ни пазят. Това наивно разбиране години наред бг армия беше недофинансирана. Години наред тя беше грабена и разпродавана пак с наивното усещане може би, че има кой да ни пази", посочи лидерът на ВМРО.
Михов Михов от АБВ потвърди, че неговата група ще подкрепи закупуването на новата техниха.  

Той подчерта, че отбраната на България не стои добре и припомни, че през последните 12 години, откакто България е член на НАТО, са били приети различни планове и стратегии за модернизация на армията, но за първи път се прави реална стъпка в тази посока.

„Започва превъоръжаване на армията ни с оглед на членството на България в ЕС и НАТО. Днешният дебат се повлия и от едно открито писмо адресирано до нас с определени по-различни възгледи, които уважавам”, каза той и призова за по-качествен дебат, за да стане ясно на българския данъкоплатец защо политическите сили подкрепят или не подкрепят закупуването на военната техника.

„Парите не са най-важното. Нашата парламентарна група изхожда от решението си да подкрепи проектите, че просперитета на държавата не може да се отделя от военната сила на държавата", каза Михов.

Янко Янков от ДПС заяви, че ДПС активно и сериозно отстоява евроатлантическата интеграция на България като гарант за националната сигурност на страната и като гарант за демокрация.

„Въпреки че сме опозиция, ние трябва да кажем категорично, че прави чест на управляващите в момента. Такъв финансов ресурс за модернизацията на Българската армия досега не е заделян“, посочи той и добави, че средствата няма да бъдат изхарчени в рамките на мандата на едно управление. По думите му модернизацията и закупуването на самолети за въоръжените сили е изключителна необходимост.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4389 |01.06.2016 КЗК разследва „Т Маркет“, „Фантастико“ и „CBA” за картел . 2| 5652 |01.06.2016 Над 4 хил. карти са издадени за последните два дни на май . 6| 4738 |01.06.2016 Д-р Райнов: ГЕРБ отсъства от дебатите за здравето на хората . 0| 4922 |31.05.2016 Пиронкова след триумфа: Не можех вече да си играя на котка и мишка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads