Реклама / Ads
2| 8410 |02.06.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Граничари топили колеги с видеозапис в медиите

.
Гранични полицаи са опитали да натопят свои колеги с пуснатия в медиите видеозапис в края на миналата година, научи Фрог нюз. На записа от термокамерите на МВР се вижда група от 60 нелегални имигранти да навлиза от България в Турция през нощта, а двама граничари ги наблюдават без да предприемат нищо. Записът е от 29 декември 2015 г.
 

Публикуването на записа предизвика скандал, стигнал дори до парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която поиска пълна проверка.

 

Записът е от района на Елхово, научи Фрог нюз. През април шефът на Гранична  полиция Антонио Ангелов обяви, че граничарите от записа били пост за наблюдение, а групата за задържането на имигрантите била разположена „ в дълбочина” във вътрешността на страната. По случая са правени две проверки, едната на Гранична полиция, а другата на Инспектората на МВР. И според двете нямало нищо нередно и незаконно. Не ставало дума за корупция сред граничните полицаи.

 

Проверяващите установили, че записът от термокамерите е взет и пуснат в интернет от гранични полицаи с цел да бъдат натопени техни колеги за участващи в трафика с нелегални имигранти.

 

Двете групи воювали помежду си при разпраделяне на пари именно от пропускане на чужденци през границата, твърдят запознати. През февруари т.г. при операция на „Вътрешна сигурност”-МВР бяха арестувани шефът на Гранично-полицейския участък в Свиленград Стойчо Димитров и четирима негови подчинени, началници на смени. Те бяха обвинени, че са пуснали в страната 30 нелегални имигранти срещу 5000 евро подкуп.

Очаква се граничарите, опитали да натопят колега, да бъдат наказани.

 

Към момента няма опасност от вълна от имигранти по границата с Гърция, въпреки, че след последните инциденти от миналата седмица гранична полиция е усилила нарядите там. Към браздата с Гърция са насочени и допълнителни сили от командоровани от страната полицаи. Армията е изпратила 60 военни от батальона в Благоевград и девет високопроходими машини на помощ на МВР. При необходимост ще бъдат пратени и допълнителни сили.

 

Други 300 военни са на турската граница, където се изпращат и командировани полицаи от страната. Оградата по границата, която функционира напълно в областите Хасково и Ямбол вече дава ефект, твърдят експерти.  Сериозно е намалял наплива от имигранти към тези участъци първо заради съоръжението и второ заради постоянно обход край него от полицаи и военни по новопостроените пътища край оградата.

 

Засега по-бавно върви строежът в останилите 64 километра в Бургаско заради тежкия терен и защитената територия парк Странджа. Затова се очаква и това лято мигрантите да се насочат натам при опитите си да преминат през българо-турската граница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4730 |02.06.2016 След жесток дебат парламентът реши: Ще купуваме самолети и кораби . 15| 10639 |02.06.2016 Д. Божилов за Фрог: Заемът от 1,2 млрд. е поредната вноска по цената на фалита на КТБ . 11| 6421 |02.06.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: ФГВ се провали с КТБ, затова иска заем от 600 млн. евро . 10| 11077 |02.06.2016 Сочен за килър на Сокола пред Фрог: Доган е манипулатор, отговорен е за смъртта на Емин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads