Реклама / Ads
1| 8261 |02.06.2016 ФРОГ МЮЗИК

Полицията в САЩ обяви рап музиката за престъпна, отменят се концерти

.
Шест рап концерта в Ню Йорк бяха отменени, след като изпълнител от жанра беше обвинен в опит за убийство, пише ”Индипендънт”. Напрежението провокира полицейски началник да каже, че всички „т.нар. рап артисти” са бандити.
 

Агенцията „Live Nation” отложи изявите на Joey Bada$$, Mac Miller и Vince Staples, предвидени за тази седмица в „Ървинг плаза”, както тези на „Appetite for Destruction”, „Black Pistol Fire” и „YG” в „Грамърси тиатър”. Представител на концертните зали заяви, че мерките са съгласувани с полицията, с която се водят преговори, цитира го БГНЕС. Именно „Ървинг плаза” миналата седмица се превърна в арена не само на рап музика, но и на престрелка при която загина един човек, а двама други бяха ранени. В последствие полицията обвини в опит за убийство 33-годишният рапър Troy Ave, като всъщност загиналият при инцидента е неговия бодигард. Изпълнителят, чието истинско име е Роланд Колинс пледира, че е невинен. На сутринта след престрелката комисарят на нюйоркската полиция Бил Братън заяви, че всички рапъри, които поощряват насилието, са престъпници. „Това е ненормалният свят на т.нар. рап артисти, които на практика са бандити, величаещи насилието, в което са намесени през целия си живот. За нещастие това насилие често е видимо по време на техните изпълнения”, заяви Братън. Рапът и насилието - кокошката и яйцето Това е продължение на вечната теза на органите на реда и хората с консервативни разбирания в САЩ, които смятат, че рап музиката провокира насилие, особено в афроамериканските общности. Реално бедността, цялостната маргинализация и дискриминация спрямо "черните" общности, сегрегацията им в отделни жилищни райони и наводняването на същите места с огнестрелни оръжия са далеч по-основателни причини за този тип престъпност и насилие в САЩ. Освен това тези проблеми съществуват далеч преди появата на рап музиката през 70-те години.

 

В текстовете й действително често се разкрива културата на престъпните банди в гетата. Някои от рапърите се възприемат като „журналисти”, показващи живота в тези квартали. Такова е виждането от края на 80-те едни на пионерите в генгста рапа – членовете на групата „NWA” от Комптън, Калифорния, които са широко критикувани заради манифестациите на насилие в музиката им. Много рап изпълнители действително имат доказани връзки с организираната престъпност или съдебно минало, а някои сами стават жертва на престрелки. Това обаче е по-скоро следствие от гореспоменатите проблеми на афроамериканците. Такъв проблем, който през последната година доведе до ново напрежение и протести, включително сред артистичните среди, е фактът, че полицията в САЩ упражнява повече насилие спрямо чернокожите. Това се свързва с устойчивите нива на дискриминация в Америка, които едва ли ще направят музиката или ежедневието на чернокожите в САЩ по-спокойни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5866 |02.05.2015 МИЛЕНА и PIF с акустични концерти през май . 2| 5253 |14.01.2015 Млади таланти ще представят на „Концертино Прага“ творби от Брамс и Бабаджанян . 0| 6663 |20.10.2014 Големите концерти в X Factor започват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads