Реклама / Ads
17| 11220 |03.06.2016 НОВИНИ

Eв. Славкова за Фрог: Ясно е - ГЕРБ диктува правилата за "Дондуков" 2

.
Евелина Славкова
Логиката предполага, че с наближаването на президентските избори картината ще става все по-ясна, ще се очертават все по-ясно възможните кандидати, за сметка на хилядите хипотези и гадаене, на които ставаме свидетели в последно време. Вместо това имаме все по-голяма липса на яснота, която се изостри през месец май.
 
Едно е ясно ГЕРБ диктуват правилата, смята социологът Евелина Славкова.
С оглед издигането на кандидата на ГЕРБ ще бъдат номинирани и останалите кандидати, с една дума с номинацията на ГЕРБ останалите политически субекти ще си сверяват часовниците. Дори БСП, вече с нов председател и ръководство, и все по-опозиционното им говорене,  не дават индикации, че ще направят опит да диктуват президентската надпревара чрез издигане  по-ранно на своята кандидатура. От доста време повтарям, че колкото ще са интересни кандидат-президентските двойки, толкова ще бъдат интересни и коалициите, които биха ги издигнали. Ще има ли обща дясна кандидатура, ще има ли обща лява кандидатура са може би едни от основните въпроси, които се очертаха през месец май, посочва тя.

Относно една обща дясна кандидатура, нека си припомним безспорно непремисленото предложение на Радан Кънев за издигане на президента Плевнелиев за втори мандат. Острият отказ на Плевнелиев и решението му да не се кандидатира за втори мандат, разбира се не и без влиянието на решението за отхвърляне на президентското вето по отношение на гласуването на българите в чужбина, хвърли топката отново в полето на политическите партии. Самата възможност за кандидатирането на Плевнелиев за втори мандат и идеята му да обяви решението си в края на юли запълваше в някаква степен вакума от липсата на кандидати, смята Славкова.

На фона на това, както и нестихващото напрежение вътре в РБ, дори не е изключено самите реформатори да не издигнат общ кандидат. От другата страна логиката не говори и за необходимост ГЕРБ да търси партньори за предстоящите президентски избори.

На този етап изглежда трудна и обща лява кандидатура, най-вече заради очерталите се личностни сблъсъци в лявото пространство. Въпреки разигралите се сцени с напускането на АБВ почти веднага след избирането на Корнелия Нинова, което изглеждаше като една широко протегната ръка за обединение и общи действия не мисля, че толкова лесно БСП ще преглътнат откъсването на Първанов. Но никога не трябва да забравяме също, че често принципите се загърбват за сметка на интересите и по тази логика не можем да изключим спояване на парчетата в ляво, казва още тя.

Безспорно обаче е едно, а именно че президентските избори са един тест за възможни управленски комбинации, категопична е Евелина Славкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8421 |02.06.2016 Само във Фрог: Граничари топили колеги с видеозапис в медиите . 15| 10645 |02.06.2016 Д. Божилов за Фрог: Заемът от 1,2 млрд. е поредната вноска по цената на фалита на КТБ . 11| 6423 |02.06.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: ФГВ се провали с КТБ, затова иска заем от 600 млн. евро . 10| 11086 |02.06.2016 Сочен за килър на Сокола пред Фрог: Доган е манипулатор, отговорен е за смъртта на Емин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads