Цикорията - магията на манекенките

0

|

9879

|03.06.2016
Цикорията - магията на манекенките
Цикория

Цикорията е малко познат у нас листен зеленчук, който през първата година от засаждането образува кореноплодно с листна розетка, а през втората - цветоносно стебло с лилави цветове.У нас цикорията е известна още и с имената бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок и т.н.


Различават се няколко вида цикория, но за всички е валидно това, че растат в тъмнина и не им е нужна почти никаква слънчева светлина.

Поради тази причина в миналото са третирали цикория като „нечисто растение" и често я използвали за правенето на черна магия. Цикорията е била използвана за храна още древните египетски и римски воини, които пълноценно се възползвали от хранителните и лечебните й качества. Прясната билка е евтина суровина за приготвяне на сок от цикория (синя жлъчка), която действа балансиращо на нервната и сърдечно-съдовата система

Как да си приготвим сок от цикория?

За да си приготвим сок от цикория ни трябват около килограм млади стебла, които не са формирали цветни пъпки. Стеблата се режат на около 20 см от върха. Цялата тази маса се измива хубаво и се попарва с вряла вода. След това билката се смила с мелничка за месо. Получената каша се изцежда внимателно, поставя се в емайлиран съд и се кипва за не повече от 2 минути. Получената течност е лековитият сок от цикория. Съхранява се в хладилника в стъклена бутилка.

За отслабване

Компонента инулин в билката е способен да редуцира кръвната захар и по този начин да предотврати вредите от увлеченията ни по сладките храни. Б-витамините, за които споменахме по-горе, успешно трансформират въглехидратите и мазнините в енергия и предотвратяват създаването на мастни депа.
Диетолозите отбелязват, че цикорията съдържа и пектин: този компонент създава за дълго усещане за ситост и помага за контрола върху апетита. Ако след хранене изпием една топла напитка с билков екстракт, няма да усещаме глад часове наред

За кожата

Приемът на сок, отвара или настойка от цикория (синя жлъчка) без съмнение ще помогне за преодоляването на някакъв здравословен проблем, но същевременно ще има и благотворно въздействие върху кожата. Това се дължи на съдържащите се в билката калий, калций и магнезий, както и на витамините от Б-групата. Освен вътрешен прием, грижата за кожата включва и външно приложение.

За косата

Доказано е, че косата може да бъде предпазена от опадване и накъсване, а също да бъде здрава и еластична, ако се използват отвари и настойки с билката. Ето една лесна рецепта, която е постижима в домашни условия:

Пет супени лъжици цикория - корени и зелената част, се заливат с един литър вряла вода и се оставят на тих огън за 30 минути. Отварата се налива в термос за осем часа, след което се прецежда.

С тампон, потопен в отварата, внимателно намазваме корените на косата, след което разресваме и добавяме от билковия продукт по цялата дължина на косата. Изчакваме десет минути и измиваме само с вода. За препоръчване е да не използваме сешоар.

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Класическа музика за работа

ВРЕМЕТО

времето в София София

-3°

+6°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

-4°

+6°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

-3°

+5°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

-5°

+7°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

-6°

+5°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

-5°

+5°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах