Реклама / Ads
16| 5648 |03.06.2016 НОВИНИ

Нинова към Борисов: Управлявате на принципа ”след мен и потоп”

.
Корнелия Нинова
Ще представя позиция на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ по двата нови заема, които правителството на Бойко Борисов внесе вчера в Народното събрание. Два нови заема в размер на 1,2 млрд. лв., които са допълнителни към онези 16 млрд. и представляват нова задлъжнялост на българските граждани. Така започна речта си в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 
Сигурно ще се изкушите след това да ми кажете, че за всичко, което ще говоря, е виновен Пламен Орешарски. Не го правете, тъй като съм подготвена с числа и факти да ви кажа, че сте поели КТБ с 2 млрд. лева, а по ваше време са станали 7 млрд. лева. За това, обърнете внимание на темата, която повдигаме, без да прехвърляте отговорност на предишни управления, защото имаме проблем, уважаеми народни представители. България има проблем, правителството на Бойко Борисов има проблем и го прехвърля на народа, а той е следният – когато стана проблемът с КТБ, правителството отпусна 1, 7  млрд. лв. заем на гаранционния фонд, за да изплати дължимото. Правителството на Бойко Борисов гръмко обеща, че ще събере откраднатото, ще намери фирма, която ще върне парите в КТБ, ще ги върне в гаранционния фонд и той ще ги възстанови на бюджета. Вие не успяхте да се справите с това. Реторичен въпрос: Защо не искате да съберете тези пари и да върнете откраднатото от КТБ? И понеже не се справяте с това, вчера внесохте предложение в бюджетна комисия да вземете нов заем от 1,2 млрд. лв. – един от Световната банка и един от Европейската банка за развитие. Гаранционният фонд да вземе тези заеми, държавата дава абсолютни държавни гаранции и фондът да върне тези пари в бюджета, обърна се тя към премиера Бойко Борисов.

Вместо да съберете откраднатото от КТБ, задължавате гражданите с още 1,2 млрд. лв. Как се случва това?
Първо, в абсолютен разрез с всички закони в страната новият заем е внесен в бюджетна комисия без никаква финансова обосновка и обяснение как това ще се отрази на състоянието на държавата и на стандарта на хората, колко пари още ще трябва да връщат.
Уважаеми българи,
В момента всеки от вас дължи 30% от това, което е изработил - толкова е дългът на България. Ако сте изкарали 100 лв., 30 лв. вече не са ваши. С този нов заем правителството на Бойко Борисов ви натоварва с още дълг, над тези 30%, без да има финансова обосновка защо и как се прави това.
Второ, твърди се, че има преизпълнение в бюджета от 2 млрд. лв., а 16 млрд. лв. заем ви го разреши мнозинството. Къде са тези пари, че взимате нов дълг? Къде изхарчихте и преизпълнението и 16 млрд. лв. дълг?
Трето, ако ви се налага това, защо е с чужди банки, а не с български, които за миналата година имат над 800 млн. лв. печалба, а за тази година се очертават още повече?
Четвърто, защо в бюджетната комисия нямаше нито един представител на БНБ и нито един представител на Фонда за гарантиране на вземанията. Тихомълком министърът на финансите си го внесе вчера в комисията да мине така незабелязано между другото.  Няма становище нито от БНБ, нито от българските банки, нито от гаранционния фонд. За това нашата категорична позиция е, че осъждаме продължаващите опити на това правителство да увеличава дълга на България всеки ден.

  Мислете в перспектива, а не от днес за утре. Някой ден тези пари ще трябва да се връщат. Мисълта и управлението на принципа: „След нас и потоп” са пагубни за България и бъдещите поколения. Освен това, нали знаете кой е казал тези думи? Ако не знаете, отворете всяка енциклопедия и прочетете какво се казва за този управник и за неговото управление – прахосничество и популизъм, продължи да пита Борисов Нинова.
Изходът от това пагубно управление е само един - предсрочни избори
БСП ЛЯВА БЪЛАГРИЯ категорично ще се противопостави на това, че вкарвате България в дългова спирала, че обременявате 3-4 бъдещи поколения да ви връщат заемите, че всичко харчите , без това да дава ефект – нито в икономика, нито в доходи, нито в социална политика. Затова всеки ден на това управление е пагубно за държавата и изходът от тази работа – предсрочни избори, завърши  Нинова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 82| 5198 |02.06.2016 Нинова: Поклон пред великото дело на Христо Ботев . 22| 4914 |01.06.2016 Станишев: Нинова няма да позволи да бъде обяздена или използвана . 16| 4420 |01.06.2016 Борисов: Искате ли старите икаруси?! . 8| 4269 |01.06.2016 Борисов: Борбата в България не е да управляваш, а да си опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads