Реклама / Ads
37| 5736 |04.06.2016 НОВИНИ

Илияна Йотова: На второ място сме по злоупотреби с евросредства в ЕС

.
„На второ място сме по злоупотреби с евросредства в ЕС - след Румъния“. Това заяви Илияна Йотова, член на ИБ на БСП и евродепутат от левицата по БНТ. Тя сподели данни, според които за 2015 г. случаите на злоупотреби с тези средства са 19.
 

 Йотова обясни, че има само две злоупотреби по програма САПАРД, а останалите са по други оперативни програми. „По тях обаче ОЛАФ може да дава само препоръки по разследването, затова ние искаме тази институция да има и главен прокурор в ЕС, за да има повече правомощия“, каза тя.

Евродепутатът от левицата коментира и проблемът с бежанците, като заяви, че еврокомисията прави козметочни предложения в тази връзка. „Текстът, който задължаваше бежанците да останат в държавата, която ги е приела, обаче остава“, заяви тя и допълни, че не е ясна позицията на българското правителството и за отпадането на визите за турски граждани.

По отношение на вътрешната сигурност Илияна Йотова бе категорична, че  ГЕРБ продължават да правят компромиси за вътрешния министър Бъчварова, и вицепремиерът Кунева. Тя изрази надежда, че законът засягащ МВР ще се промени, защото чрез него не се мотивират полицаите, които работят в една доста опасна ситуация, в която се намира и България, и Европа, и света.

На въпрос, коя е най-важната битка за БСП, Илияна Йотова бе категорична: „Целта на БСП е тази над 50% бедност и ужасяващата мизерия в България да бъде намалена възможно най-бързо“. Като важна стъпка за реализиране на тази цел, тя посочи желанието на БСП да започне разговори с другите парламентарно представени партии, които не са в управлението, за съвместни опозиционни действия, като обясни, че левицата има конкретни предложения за обсъждане. „Предлагаме свои законодателни предложения -  искаме повече държава в икономиката. Фокусираме се също върху въпроса как ще се пазят интересите на земеделските производители“, обясни тя. Според нея в течение на разговорите ще си проличи доколко въпросните сили, които не са в управлението, са опозиционни.

По повод кандидатурата на БСП за президент, Йотова каза, че левицата ще направи вътрешнопартиен референдум, за да се допита до хората в партията. „До края на месец юни ще анализираме резултатите от допитването и ще преценим как ще изглежда кандидат-президентската ни двойка“, заяви евродепутатът. Йотова каза още, че БСП ще води разговори по темата с левите партии в политическото пространство.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4112 |25.05.2016 Починало е и второто близначе, което падна от 8 етаж на блок . 0| 4532 |05.05.2016 Йотова: TПTИ ще се отрази негативно на 800 милиона души . 0| 5280 |24.03.2016 Йотова: Да се разбере, че живеем във война! . 18| 4268 |14.03.2016 Д. Вълчев: Задължителният вот отпада на второ четене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads