Реклама / Ads
10| 4891 |04.06.2016 НОВИНИ

Сирийската армия напредва към столицата на ИДИЛ

.
Сирийската армия е прекосила границата на провинция Рака за първи път от 2014 г., обяви Сирийският център за наблюдение на човешките права. Напредването на сирийските войници е част от подкрепената и от Русия офанзива срещу бойците на ”Ислямска държава”.
 

Град Рака, който е и централният в провинцията, се смята за столица на екстремистите в Сирия, както е Мосул в Ирак. Силите за сигурност в двете държави се стремят да си възвърнат контрола над ключовите градове, за да опитат да унищожат обявения от "Ислямска държава" халифат.

Сирийската армия, подкрепяна от руски въздушни удари, откри нов фронт във войната срещу „Ислямска държава“ /ИД/ в източните райони на провинция Хама, близо до границата с провинция Ракка. Това е третата голяма офанзива тази седмица срещу самообявилия се халифат.

Руски самолети нанасят масирани удари срещу „Ислямска държава“ в района, а сирийските правителствени сили са напреднали около 20 км и са близо до границата на Хама с Ракка, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Отделно, подкрепяни от САЩ, силите на сирийските кюрди и техни арабски съюзници продължават атаките срещу „Ислямска държава“  в други части на провинция Ракка и съседната Алепо. Тази седмица те започнаха също офанзива срещу град Манбидж, близо до границата с Турция, с подкрепата на контингент от американските специални части и с въздушна подкрепа от международната коалиция начело със САЩ.

Същевременно коалицията е част и от бойните действия в Ирак.

Там иракските сили напредват в офанзивата си към Фалуджа за отвоюване на западния град от "Ислямска държава", предаде Франс прес. Те са влезли в още един квартал в южната част на този бастион на „Ислямска държава“. Във Фалуджа, на 50 километра западно от иракската столица Багдад, се водят ожесточени боеве. Офанзивата на иракските сили е забавяна от опасенията за съдбата на около 50 000 цивилни, блокирани в града. „Ислямска държава“ контролира западния иракски град от повече от две години.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4570 |03.06.2016 Експерт: За армията депутатите преодоляха ”Вола” . 4| 5950 |01.06.2016 Б. Ноев: Повечето поделения на армията са само на хартия . 11| 6445 |30.05.2016 Ноев: Замисленото превъоръжаване на армията е рисково и погрешно . 14| 4707 |28.05.2016 Пращат армията на границата, втора група бежанци напира да я пресече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads