Реклама / Ads
6| 4146 |04.06.2016 НОВИНИ

Еврокомисията ще проверява шест дела с обществен интерес

.
Шест конкретни дела с обществен интерес у нас ще са част от проверката на четиримата прокурори от Великобритани, Испания, Германия и Холандия, които ще изготвят независим анализ и оценка на структурния и функционалния модел на Прокуратурата на Република България. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването „Седмицата” на Дарик радио, на въпрос ще бъдат ли включени конкретни дела в обхвата на проверката, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.
 

По време на мисията, която се очаква да започне у нас в края на юни, ще се извърши анализ на структурата на прокуратурата, на вътрешната й организация, на фактори, които евентуално биха могли да повлияят върху независимостта и безпристрастността на прокуратурата като цяло и на отделния прокурор, допълни министър Захариева.

Тя отказа да даде други подробности по методологията на предстоящата проверка, тъй като общите условия на Службата за подкрепа на структурната реформа към Европейската комисия изискват конфиденциалност по отношение на кореспонденцията и материалите. „Знаете, че България поиска тази мисия още през януари и ние настояваме експертите да дойдат възможно най-бързо.

Поради големия обществен интерес, помолихме поне част от техническото задание да бъде оповестено. Разбрахме се това да се комуникира с тяхната правна служба и когато има информация, ще оповестим колкото може повече по детайлите“, каза още Захариева. По думите й, четиримата чужди прокурори ще идват у нас 5 пъти за по една седмица. Очаква се анализът им да е готов в края на годината.
Министър Захариева определи като неприемливи и неаргументирани критиките на определени политици по отношение на съдебната реформа. "Моля за ясни аргументи при подобни нападки и конкретни предложения", призова тя.
„Публикуваният от нас проект за изменения в Закона за съдебната власт тотално променя философията за управлението в съда, атестирането и конкурсното развитие, реформира прокуратурата, поставя изцяло нови правомощия на Инспектората към ВСС“, категоричен бе правосъдният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5355 |02.06.2016 Евроексперти ще проверяват прокуратурата, но в края на месеца . 1| 4603 |30.05.2016 Проверяват учител за разпращане на отговори на матурата по български език . 12| 8432 |29.05.2016 Касим Дал: ДПС със зъби и нокти ще брани модела КОЙ . 16| 4874 |28.05.2016 Сидеров: ДАНС проверява ”Атака” заради членския внос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads