Реклама / Ads
6| 4991 |06.06.2016 АКТУАЛНО

Найденова: ЕК ни проверява заради Цацаров и непроменената прокуратурата

.
Соня Найденова
Г-н Цацаров направи функционален одит на прокуратурата и изготви един план в изпълнение на констатациите и препоръките от този одит. Очакванията бяха, че тази дейност ще доведе до едно подобряване и едно по-положително отношение на хората към работата на прокуратурата. Изглежда това не се е случило, за да стигнем до този етап да правим външен одит на прокуратурата от външни експерти.
 
Това каза членът на съдийската колегия във ВСС Соня Найденова в коментар пред медиите за отложената европроверка на българската прокуратура.

Тя обясни, че в доклад на ЕК от 2012/13 г., с оглед изтичането мандата на предходния главен прокурор, е имало препоръка да се даде мандат на новия главен обвинител на държавата да направи тотална ревизия на работата на прокуратурата и да промени нейните правила. С такава заявка да свърши това Сотир Цацаров е заел и длъжността главен прокурор.

„Струва ми се, че трябваше ние, българските институции, да направим повече, за да не стигнем до там чуждестранни експерти да ни одитират“, заяви Найденова. Тя допълни, че този външен одит показва някакъв вътрешен дефицит, който институциите не могат да отстранят. Това била причината да дойде някой отвън и „да ни каже къде вършим работата добре и къде зле, това в никакъв случай не говори добре за нас“.

Найденова коментира, че всички професионалисти, граждани и медии знаят единствено това, което е казала министърът на правосъдието. „За момента това остава неизвестно в какво точно ще се изразява тази проверка, каква е нейната методология, какъв е нейният обхват и каква е нейната задача. Как ще приключи тя и какви ще са нейните последици тепърва ще видим“, допълни кадровикът и изрази съжаление, че толкова много години още от преди присъединяването ни в ЕС не успяваме да се справим с едни и същи предизвикателства и критики в съдебната система.

„Не е нужно на всяка цена да бъде избран административен ръководител, имали сме проблеми при избора, когато е имало и двама или трима кандидатстващи. Същото се е случвало, когато ВСС заседаваше заедно преди разделението по колегии. За съжаление това се случва сега и в съдийската колегия и мнозинство от осем души се оказва непосилна задача за съдийската колегия. Надявам се на тази лоша линия и тенденция, която се е наложила, да се сложи край“. Това отговори Соня Найденова на въпрос от София Topnovini.bg на какво са симптом трите проавалени избора за административни ръководилите на съдилища в съдийската колегия и блокира ли се работата на кадровиците.

Тя обясни, че се надява този лош резултат на колегията да не е заради инат или поради някакви други подбуди на членовете й. Като акцентира, че колегията трябва да обърне внимание на мотивите, с които са отхвърлени кандидатите, за да подобри работата си. Тя също така отбеляза, че във вторник също има процедура за избор този път за административен ръководител на Окръжен съд- Благоевград, която поражда много противоречиви коментари в медиите.

„Съдиите в нашата държава са най-свободните хора и като професия и като манталитет и отношение. Това, разбира се, обуславя и повечето спорове в съдийската колегия, по-силното противопоставяне на мнения, нещо което не забелязваме в прокурорската колегия“, каза още Найденова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5270 |06.06.2016 Дадоха Корнелия Нинова на прокурор заради поклонението пред Т. Живков . 2| 4669 |05.06.2016 Дядо отива за 4 години в затвора заради кучета-убийци . 6| 4140 |04.06.2016 Еврокомисията ще проверява шест дела с обществен интерес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads