Ген. А. Боцев: Едни бият тъпана, други обират парсата

33

|

15573

|07.06.2016
Ген. А. Боцев: Едни бият тъпана, други обират парсата
Ген. Андрей Боцев

Едни бият тъпана, други обират парсата, така обобщено може да се коментира казаното от командира на СВ генерал-майор Андрей Боцев, че единствено проектът на СВ не бе одобрен в парламента. ”За мен е учудващо, че от трите проекта /на ВВС, ВМС и СВ/, които бяха предложени само на Сухопътни войски не бе приет.За мен обяснението е, че държавата не може да отдели ресурс и за този проект, звучи несериозно, категоричен е генералът.


Две трети от Българската армия са Сухопътни войски, които са нейния гръбнак. В 93 на сто от мисиите в чужбина участват Сухопътните войски. Взаимодействието в охраната на границата с Република Гърция и Република Турция се осъществява на 100 процента от Сухопътни войски. В момента също участваме. 74 на сто от Целите за способности изпълняват Сухопътни войски. В две трети от международните учения участват основно Сухопътни войски, защитава своята теза в Otbrana.com генералът.
Просто няма смисъл, ако не се движат едновременно. Те са свързани по между си. Добре е да осигурим въздушните и морските граници, но след като сухопътната не е?! Аз съм убеден, че проектът на Сухопътни войски задължително трябва да се случи. Категоричен съм, че проектът на Сухопътни войски е напълно готов от преди две години. Нищо не се доработва. Има малка промяна във финансовата рамка, т.е. придобиването на бойните машини да стане не за 7, а за 12 години. Изхождаме от реалното състояние на бюджета. Важното е да се даде зелена светлина и да тръгне проектът, мечтае генералът.

Предвидили сме да получим първите машини в края на 2017 г., за да можем да организираме обучението на личния състав. През втория етап – попълването на батальонните бойни групи, да вървят едновременно придобиването на машините и подготовката на личния състав, обяснява той.

Не само с техниката, боеприпасите и подготовката е критично състоянието, но и по отношение на личния състав. Много притеснителен е некомплектът, който имаме. Личният ни състав е над 3500 души по-малко. Некомплектът с офицери е 17 процента, за сержанти – 23 процента, най-критично е при войнишкия състав, където недостигът е 27 процента. Всички това влияе негативно на изпълнението на нашите задачи. Имаме подраздееления, където некомплектът достига до 42 процента при офицерите и до 50 процента при войниците. Ако не се вземат спешни мерки за попълване на личния състав, няма да можем да изпълняваме в пълен обем своите задачи, очертава мрачното състояние на войските ген. Боцев.

И предлага решение за излизане от положението: Основният демотивиращ фактор са ниските заплати. Няма кой да дойде при възнаграждение около 600 лв. А това положение смъква и качеството на личния състав. Базата за определяне на възнаграждението трябва да се обвърже със средната работна заплата в страната или в обществения сектор. Необходимо е прецизиране на заплащането на военнослужещите чрез значително повишаване на възнаграждението – минимум 40 на сто, за най-ниските звания в отделните категории и увеличаване на разликите между отделните звания и степени. Трябва да се предвиди допълнително възнаграждение на военнослужещи, които заемат „непривлекателни длъжности” в съответствие с поеманите отговорности и количеството и качеството на вложения труд. От не по-малко значение е осигуряването на необходимите материални средства и условия на труд, свързани с ежедневната дейност и войсковия живот – консумативи, техника, резервни части, горива, облекло, снаряжение, екипировка, сграден и жилищен фонд, оборудване и др. Важно е всяка година да се актуализират компенсационните суми за живеещите при условията на свободно договаряне. В този ред на предложения бих прибавил и възстановяването на правата на военнослужещите при определени условия да закупуват еднократно в срока на службата си жилище от фонда на МО, категоричен е командирът на Сухопътни войски.

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах