Реклама / Ads
3| 4658 |07.06.2016 НОВИНИ

Проф. Начев: Липсва кадрова политика за медици в България

.
проф. Генчо Начев
Документално и административно Министерството на здравеопазването трябва да формулира кадровата политика в здравеопазването, заяви по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на СБАЛССЗ „Света Екатерина“ и национален консултант по кардиохирургия.
 
Проблемът за намаляването на медицинските сестри в България е комплексен. Според мен липсва кадрова политика в България, не е въпросът само за медицинските сестри, ако се замислим за лекари в определени специалности, никой не прави прогнозни в следващите 10-20 години колко хора са в пенсионна възраст, колко хора ще могат да работят.

Доста време се е неглижираше въпросът с медицинските сестри. Защо отиват в чужбина. Комплексно е отново, но три са основните фактори. Първо отиват в една уредена страна, където всичко е ясно, няма да чакаш да си платиш тока и други. Второто заради, което отиват в чужбина е заради финансовата страна на нещата и третото, което е отношението. При медицинските сестри много няма къде да се прави кариера, но отношението на висшия медицински персонал към тях е много по-добро, отколкото в България, добави проф. Начев.

В СБАЛССЗ „Света Екатерина“ всички медицински сестри били на основен договор. Ние пращаме сестрите на специализация. Сестрата трябва да влезе в психологията на пациента, за да му помогне за лечението.

За това кой е виновен, че в страната няма кадрова политика Начев заяви, че основно кадровата политика трябва да е предмет на съсловието. Всяка една специалност трябва да създаде регистър какъв лекар, на каква възраст, колко специализирали и колко се обучавали има. Това значи, че лекарският съюз трябва да стой зад тази работа-нищо не се прави. И документално и административно Министерството на здравеопазването трябва да формулира всичко в една наредба, каза проф. Генчо Начев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 13677 |06.06.2016 Проф. Слатински: Борисов вече го удря през просото . 22| 5492 |05.06.2016 Проф. Румен Гечев: Измамите и нарушенията на европейските процедури са най-големи в България . 2| 5993 |31.05.2016 Проф. Радулов за Фрог: Законът за ел. съобщения посяга на сигурността на хората . 33| 6290 |31.05.2016 Проф. Миланов: Подиграват се с ”Пирогов”! Оставки!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads