Реклама / Ads
1| 4200 |07.06.2016 НОВИНИ

Съюзът на съдиите на нож с ВСС заради съдия Бельова

.
Съюзът на съдиите в България (ССБ) разкритикува назначаването на Катя Бельова за председател на Окръжен съд – Благоевград, съобщиха от съдийският съюз.По-рано денс съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решението, а ССБ посочват, че подадените до ВСС писмени становища и обсъждането на единствената кандидатура на съдия Катя Бельова повдигнаха множество въпроси.
 

Те са с пряко значение за решението, което предстоеше да бъде взето от Съдийската колегия на съвета.

Съмненията са относно спазването на законоустановения принцип за случайно разпределение на дело; начинът на организацията на разпределението на дела в Окръжен съд – Благоевград; способността на съдия Бельова да реши по професионален начин съществуващото напрежение между съдии в съдебния район, без да проявява пристрастие. Членовете на колегията, обявили подкрепата си за кандидатурата не дадоха убедителен и обоснован отговор на тези въпроси.

„Така за пореден път беше възпроизведена практиката на ВСС за вземане на немотивирани решения от мнозинството. Това сочи, че независимо от съществуващите законови гаранции за упражняване на правомощията на ВСС по открит и отговорен начин, този орган и по-конкретно неговата Съдийска колегия продължава да взема непрозрачни и будещи съмнения за предизвестен избор решения“, пише още в становището на съдиите.

Според тях е очевидно наличието на стабилно и достатъчно мнозинство за вземането на напълно необясними решения, при което изтъкваните аргументите от останалите членове на колегията не само не получават смислен отговор, но дори и не се обсъждат.

В подкрепа на този извод са и предходните гласувания по въпросите за замяна на изпълняващия функциите председател на Районен съд – гр. Благоевград, както и по структурирането и определянето на персоналния състав на комисиите към Съдийската колегия.

Изразяваме загрижеността си, че същото това мнозинство бездейства и не обезпечава изпълнението на задължението си по чл. 37, ал. 3 от Закона за съдебната власт, с което ще препятства конституирането на Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия в срока по § 84 от ПЗР на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, обнародван в ДВ, бр. 28/8.04.2016 г.

А това също разкрива, че сегашният персонален състав на колегията не е способен и няма желание да допринесе към реформирането на системата, дори и с цената на противопоставяне на законодателните усилия в тази област.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5765 |07.06.2016 Само във Фрог: Атентатът срещу шефа на антимафиотите в Силистра заради битов скандал . 9| 5936 |07.06.2016 Е. Славкова пред Фрог: САЩ и ЕС ще „пенсионират” Ердоган заради атентатите . 19| 5270 |06.06.2016 Дадоха Корнелия Нинова на прокурор заради поклонението пред Т. Живков . 2| 4669 |05.06.2016 Дядо отива за 4 години в затвора заради кучета-убийци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads