Реклама / Ads
33| 15119 |09.06.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Новият сондаж на Чирен провален, за брак!

.
Васил Филипов
Разширението на ПГХ Чирен е под въпрос. Новият сондаж Е-72 е за брак, преди да влезе в експлоатация. 3D сеизмичните проучвания на ПГХ Чирен, финансирани със средства от ЕС, също са провалени!!! Кой ще поеме отговорност за това?
 
Необходимостта от разширение на капацитета(дневен и общ)  на ПГХ (подземно газово хранилище) Чирен датира от дълго време.

От 2000 г. Булгаргаз възприе системен подход към развитието на ПГХ Чирен. Съвместно с  чуждестранна фирма бе разработен цялостен, приет около 2007 – 2008 г., предвиждащ  прокарването на около 12 наклонено-насочени сондажи за високи дебити.

В частично изпълнение на проекта през 2014 - 2015 год. Булгартрансгаз ЕАД (БТГ) обявява обществена поръчка за прокарване на два сондажа Е-72 и Е-73. Поръчката се печели от фирма «ПДНГ» АД, гр. София, от групата Химимпорт. Стойността й възлиза на около 10,5 млн. евро (по 10,2 млн. лв. за всеки сондаж), а изпълнението е на база «Ключ»(!!!!).

Обема дейности за всеки един сондаж (отделно от сондирането) включва и провеждането на сондажно-геофизичните изследвания в т.ч. и тези за оценка на качеството на сондиране и обсаждане на сондажите, обществената поръчка за които отново се печели от «ПДНГ», АД, София в партньорство с унгарска фирма!!!!!!!. При тази конфигурация се създава парадоксалната ситуация изпълнителя на изграждането на сондажа да контролира сам себе си!!!!      

Сондирането на Е-72 е осъществено в периода 2015 – 2016 год.

В периода 25-28.04.2016 г. са проведени 72-часови проби за оценка на експлоатационната годност на сондажа. Заключението на комисията (председател е представител на Изпълнителя «ПДНГ» АД, а не на Възложителя!!!!!!!!!) е, че «строежа може да се ползва по предназначение». И това  въпреки констатацията на комисията, че е налице сериозна техническа неизправност.(между експлоатационната 7” и последната техническа  9 5/8” колони е установено газиране и повишаване на налягането, т.е. затръбието на 7” колона е нехерметично и има неконтролируемо движение на газ извън нея).

Наличието на газ в задтръбието между 7” и 9 5/8” колони и то в нов сондаж, говори за лошо техническо състояние от гледна точка на херметичността (интегритета) на съоръжението.   Тази нехерметичност би изпъквала в отрицателно отношение все повече и повече, когато резервоарното налягане в газовото хранилище “Чирен” се увеличи в края на нагнетателния сезон, когато ще бъде около 105 bar  или при бъдещото разширение на обекта, когато това налагане се очаква да достигне 130 - 140 или 150 bar.

Въпреки наличието на такава  съществена техническа неизправност  приемателната комисия не е възложила комплаксна техническа проверка на целия сондаж, а се е произнесла за техническа пригодност на сондажа. Очевидно комисията  за приемане на сондажа е пристрастна и е  работила под натиск, за да пренебрегне един толкова съществен технически недостатък, който прави сондажа фактически неизползваем и високорисков в екологично и икономическо отношение (загуби на газ в процеса на експлоатация). Поради такива причини Булгартрансгаз преди време ликвидира два експлоатационни сондажи със същите проблеми.

Тежката ситуацията със сондаж Е-72 поставя Булгартрансгаз пред сериозно изпитание на експертиза  и тест за професионализъм и отговорност.

Ще продължи ли фирмата да разчита на дискредитиран сондажен оператор и при сондирането на  сондаж Е-73?

Кой ще поеме разходите за ремонтно-възстановителни работи на сондаж Е-72 или неговата ликвидация?

Кой ще поеме отговорността за бъдещи аварии и загуба на природен газ, ако сондаж Е-72 бъде въведен в експлоатация при такъв съществен технически недостатък?

Междувременно стана известно, че и 3D сеизмичните проучвания на ПГХ Чирен, финансирани със средства от ЕС,  също са провалени. Парадоксално е, че тези проучвания са възложени на румънска фирма, която по време на процедурата за възлагане на обществената поръчка е била обявена в несъстоятелност.

Какво става в Булгартрансгаз??????? Освен да се “усвояват” държавните и европейските пари не трабвали да се върши поне работата

Всъщност какво да става при положение, че фирмата се управлява от династията Гегови!!!!

Преди няколко години се извърши модернизация на две ключови компресорни станции – Кардам 2 и Лозенец. Тази псевно модернизация бе извършена с морално и технически остаряло украинско оборудване, което започна да аварира още в началото на експлоатацията си. Обаче инициаторите на тази сделка, не безизвестни спонсори на БСП,  си прибраха над 3 млн. евро и това е документално доказано, в т.ч. със СРС-та.

Лично сезирах Прокоратурата за въпросната сделка и факта, че енергиен обект от стратегическо значение за България  е доведен до технологичен срив и какво? Следствието приключи с изключително подробен доклад с конкретни виновници, но дело не бе заведено и случаят се потули от Прокуратурата!!!

Парадоксално е, че и при случая с КС Кардам и КС Лозенец и при пресния случай с разширението на ПГХ Чирен и сондаж Е-72 участие, както и провалените сеизмични проучвания има газовата династия Гегови – Кирил Гегов, като изп. директор на “Булгаргаз” ЕАД по време на “модернизацията” на КС Кардам и Лозенец  и неговият син Георги Гегов, като изп. директор на “Булгартрансгаз” ЕАД при модернизацията на ПГХ “Чирен” Като гледа човек кадрова политика на поредица от правителства в енергетиката остава с впечатление за връщане на системата с номенклатурни кадри от времето на социализма!!!!

Васил Филипов, енергиен експерт
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4936 |08.06.2016 Новият кмет на Букурещ прави градския транспорт безплатен . 2| 5872 |08.06.2016 Адв. Екимджиев за Фрог: Мракобесен е антитерористичният закон, подслушват 6 пъти по-дълго . 9| 9195 |08.06.2016 Само във Фрог: Скриха уволнен за трагедията в Лясковец в пловдивската полиция . 3| 4338 |08.06.2016 Цацаров се самосезирал за “Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads