Реклама / Ads
5| 6451 |09.06.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Служебният рамков договор затрива пациенти и болници

.
Служебният рамков договор обезглави болшинството общински и някои частни болници. Той им оряза леглата, оряза им дейностите, за които Здравната каса заплаща, а това ще доведе до закриване на лечебни заведения. Заради този рамков договор, отхвърлен от БЛС, пациентите няма да се лекуват където пожелаят, а където има свободни легла и където НЗОК е позволила да се работи.
 

Ако болният много държи да се лекува в определено лечебно заведение, ще трябва да чака, докато се излекува пациентът, постъпил преди него. Иначе ще трябва да търси извън родния си град болница, с празни легла.

 

Достъпът до медицинска грижа се ограничава и на онкоболните, при които всяка минута е ценна. От 217 онкокомитета остават 17, което с основание медиците нарекоха геноцид.

„Затруднява се достъпът на пациентите до онкокомитетите, където се решава терапията и при необходимост назначаване на допълнителни изследвания, тъй като съществуващите онкокомитети  са с определен капацитет за деня за обсъждане на определен брой пациенти. При онкозаболяванията понякога принудителното изчакване е фатално!”, коментира д-р Хелия Божилова, зам.-председател на патолозите.    

 

Какво е положението в общинските болници обрисува д-р Димитър Маринов от общинската болница в град Левски.  

„Убити сме заради изисквания, които въвеждат с цел да ни унищожат. Всички общински болници са в критично положение. Някои може би ще останат, други ще си заминат. Никой не мисли за обикновения човек, за хората с хронични заболявания. Най-много са ни спешните и остри състояния. От Сдружението на общинските болници ще се обърнем към главния прокурор във връзка с противоконституциоността на всички измислени наредби. Москов забърка кашата, от 40 години съм в системата и с основание мога да кажа, че такава каша никога не е имало.”

В моята болница ми орязаха дейността, която ми носеше 80-100 000 лв. на година. Вече не можем да работим по гастроентерологични пътеки. Отговаряме на всички изисквания – на персонал, апаратура, само не отговаряме на II ниво Вътрешно отделение, което и да го вземем, ще ни го признаят чак догодина по техните наредби”.

 

 "Държавните най-малко са засегнати от този служебен рамков договор. При тях се запазват леглата. Няма реална методика, чрез която се определя броят на тези легла. Това е определено в наредба, което ние заедно с още 27 други акта сме оспорили в съда. Какво ще реши съдът е неясно, защото решенията се проточват. Проблемът е в съда, защото колкото и да е нереформирана здравната система, правосъдието е още по-нереформирано. Нашата болница има клинични пътеки по Урология, но срещу тях пише, че се изпълняват на 0 легла. Отделение II ниво по хирургия е определено да има 1 легло. Нашите шестима души хирурзи ще гледат един болен по Каса.

Мои колеги с очна клиника са ги оставили с едно легло. В „Св. Лазар” от 31 легла са им оставили 3 легла. Това коментира д-р Николай Болтаджиев от МБАЛ „Света Богородица”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7469 |08.06.2016 ФРОГОКО: Турската ”Аджъбадем” на хранилка на НЗОК . 30| 10655 |08.06.2016 ФРОГОКО: Далаверата от ”новите” F-16 e 185 млн. . 1| 5277 |07.06.2016 Фрогоко: Половин милион души умират от удавяне всяка година в света . 28| 9718 |06.06.2016 ФРОГОКО: „Нови» F-16 от Португалия - лапаница или замазване пред НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads