Реклама / Ads
2| 4596 |09.06.2016 СВЯТ

ИД излезе с клип за взривяването на древен храм в Северен Ирак

.
Джихадистите от ”Ислямска държава” пуснаха в интернет видеоклип, който показва взривяването на храм на 3000 години в древния асирийски град Нимруд в Северен Ирак, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.
 

ООН потвърди, че сателитни кадри са показали "съществени щети на главния вход" на храма на вавилонския бог на мъдростта Набу. Нимруд е бил асирийски град от 13 век пр. н. е., разположен на 30 км южно от съвременния град Мосул, който бе превзет от ИД през юни 2014 г. Датата на заснемането на видеоклипа не е ясна, отбелязва Ройтерс. Агенцията не може да потвърди автентичността на записа от независим източник. На видеоклипа са показани и сцени с булдозери, разрушаващи Портата на Нергал, която е част от историческата крепостна стена на древния град Ниневия в днешен Мосул. За този варварски акт бе съобщено по-рано тази година. Брадат мъж казва на записа, че разрушенията имат за цел да разубедят мюсюлманите да не се връщат към идолопоклонничеството. ИД смята всички предислямски култури за идолопоклоннически и отхвърля всяка религия извън собственото си радикално тълкуване на сунитския ислям, отбелязва Ройтерс. Освен разрушаването на асирийски и римски обекти в Северен Ирак, групировката е взривила храмове и други древни сгради в античния град Палмира в съседна Сирия. ИД също така е заподозряна, че набира средства от продажбата на древни предмети. Според археолози през последните две години джихадистката групировка е нанесла неизчислими щети на древни обекти, които по думите им са част от световната история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4004 |02.06.2016 Трети неуспешен опит на Иван Евстатиев да излезе на свобода . 6| 4802 |20.05.2016 Юнкер предупреди: Великобритания няма да бъде гладена по косъма, ако излезе от ЕС . 1| 4162 |03.05.2016 Марияна Христова: ТТИП ще блокира възможността ЕС да излезе от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads