Реклама / Ads
1| 6704 |10.06.2016 МИСТЕРИИ

Уличните лампи във Варна с шипове срещу чайки и гларуси

.
Борба срещу замърсяването на градската инфраструктура от птиците поведоха във Варна. Уличните лампи в града бяха оборудвани с метални шипове. Поставянето им обаче раздели мненията на хората, съобщи БТВ.
 

Чайките и гларусите са неизменна част от атмосферата на Варна. Но и проблем заради замърсяването, което оставят след себе си.

 

От общината решиха да се справят, след като новите лампи станаха отблъскваща гледка само за няколко месеца. Металните шипове върху тях обаче за някои са крайна мярка. „В шок съм. Е, как ще сложат метални шипове върху лампите? Един вид да убият животните, така ли? Не мога да си го обясня да има шипове върху лампите", категоричен е Никола Николов.

 

Петър Стойков обясни, че въпросните шипове не са остри и служат само да покажат на птиците, че там не се каца. Мнението на орнитолозите е, че металните шипове са опасни за птиците. За това практиката по света била да се слагат силиконови. Ивайло Иванов от Дружество за защита на птиците заяви, че това е традиционен балкански подход - на зиданата ограда да си наредим отгоре счупени стъкла. Показва отдалеч, че не трябва, но в случай, че някой реши, да пострада възможно най-сериозно.

 

 Тихомир Димов, началник на отдел „Общинска инфраструктура”, оправда подхода с това, че е заимстван от други градове - основно в Австралия, в САЩ.

 

 В опит да ограничат безобразията на пернатите от общината поставиха и закрити кошчета, в които те не могат да бъркат и да разхвърлят боклука. Нерешен проблем остават следите по паважа. Засега никой не го чисти. Или поне не редовно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5851 |07.06.2016 Само 300 билета продадени за рок феста в Каварна, събитието под въпрос . 1| 4705 |25.05.2016 Канабис поникна на детска площадка във Варна . 1| 6618 |10.10.2015 Улици в Лондон и Шотландия носят името „Варна”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads