Реклама / Ads
3| 6599 |10.06.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Рашидов за къщата на Т. Живков: Историята не може да се изтрие с гума

.
Вежди Рашидов
Градя музеи, а не ги руша, историята не може да се изтрие с гума - и не бива. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов днес по време на парламентарния контрол по повод на депутатски въпрос
 

Музеи в България се създават по Закона за закрила и развитие на културата и Закона за културното наследство. Сградата на къщата-музей "Георги Димитров" в София е с конструктивни проблеми и не е отворена за посетители. Собственик е БСП, посочи Рашидов.

 

Историческият музей в Правец е общински. Родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата през 1985 г. Тя е представител на късновъзрожденския балкански тип къщи, характерни за района, и е единствената запазена жилищна сграда от края на 19-и в. в град Правец. Експозицията в нея е етнографска възстановка на възрожденския бит от района. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с разрешението на наследниците, обясни министър Рашидов.

 

Близо до родната къщата на Тодор Живков е бившата "Приемна сграда" на община Правец. От 2002 г. е предоставена на Историческия музей, от 2010 г. е обявена за негов филиал като Музеен комплекс с експозиционна сграда. Музейният комплекс включва и родната къща на Живков, реставрирана през 1974 г. Музейният комплекс представя временни археологически, етнографски, исторически и художествени изложби.

 

На някои от изложбите се експонира и част от колекцията от подаръци, получени от Живков като държавен глава и от държавата във връзка с отбелязването на 1300 години България. Колекцията включва произведения на изкуството и народните занаяти от цял свят. Така музеят изпълнява една от основните си задачи - да опазва и да представя културните ценности, съхранявани в неговия фонд, каза Вежди Рашидов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10720 |18.02.2016 Фрог научи: Протеже на В. Рашидов гони от Музикалния непокорни музиканти . 21| 10707 |25.08.2015 Само във Фрог: Рашидов връща скандална "калинка" в оперетата? . 0| 7665 |19.06.2015 Софиянци с петиция в защита на Къщата с кулата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads