Путин със сос обичат в Канада

0

|

7352

|11.06.2016
Путин със сос обичат в Канада

Канадците обичат най-много Путин! Разбира се, не става въпрос за руския президент, а за националното им ястие. Съвпадението на имената е пълно на български, но приликите свършват дотам. Ударението на кулинарния адаш е на втората сричка. На английски ястието се изписва poutine, а френскоговорещите дори го произнасят пуцин.


И пак за разлика от многопластовата личност на оригиналния Путин рецептата за кулинарния путин е много проста - картофи, кашкавал и сос. Пък и президентът е роден 5 години по-рано от рецептата за канадската гордост. Но историята на ястието е доказателство, че не е важно колко гениална е една идея, а дали е дошла в точния момент.

Ястието е създадено в Квебек през 1957 г. Автор е ресторантьорът Фернан Лачанс, който трябвало да обслужи нетърпелив клиент. Завил му набързо пържени картофи с канадска извара и дори се притеснил, че предлага толкова нелицеприятна храна. Нарекъл я "путин" - от местния френски "безпорядък". Няколко години Лачанс предлагал ястието като фаст фууд, а през 1964 г. го добавил и към менюто на ресторанта. Добавил и сос - ароматна, кафява смес, дело на съпругата му. Първоначално сосът се сервирал отделно, а после решил да залива картофите и изварата с него. Лачанс едва ли е предполагал, че "безпорядъкът" му ще има такъв успех и съдба. Но бързата закуска се превърнала в хит за нула време, особено когато започнал да я предлага в хартиени опаковки. И така до днес, когато канадците определят путин като национално ястие и с удоволствие го хапват в различни варианти на соса. За по-изисканите кулинари се предлагат и гурме добавки.

Най-важен за добрия путин е кашкавалът. Той трябва да е пресен, бял и от извара. Канадците препоръчват изварения чедър - Cheddar Cheese Curds. Може би моцарелата е най-близо като вкус и вид, макар че канадците ще се намръщят на подобна комбинация. Във веригите за бързо хранене в цяла Северна Америка можете да намерите различни вариации на путин. А оригиналният сос се продава в магазините.

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Класическа музика за работа

ВРЕМЕТО

времето в София София

-5°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

-1°

+7°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

-2°

+6°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

-1°

+3°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

-1°

+4°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

-1°

+4°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах