Реклама / Ads
27| 9338 |12.06.2016 НОВИНИ

Безлов: Слънчев бряг е държава в държавата

.
Тихомир Безлов
Слънчев бряг е държава в държавата. Там няма ГЕРБ, БСП, ДПС, има местни партии, които безапелационно, може би от 1999 година или 2000 – 2003-та година властват. Там има несебърски хотели в Слънчев бряг, има си на местните, има си на Влас, има си на Бургас, има си софиянци, заяви пред БНР Тихомир Безлов - социолог от Центъра за изследване на демокрацията.
 

Тази държава сигурно започва някъде в Равда и свършва някъде на Обзор. Горе-долу това е районното управление на Несебър – Слънчев бряг, допълни той.

"Там можете да видите всякакви. През годините наблюдавахме различни такива сблъсъци. Някои ставаха видими, като този, за други – просто широката публика никога не научаваше за тях, особено при разпределянето на парцели, строителствата, разрешенията,", коментира Безлов  случая с Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който беше прострелян при скандал в ресторант в центъра на Слънчев бряг.

При стрелбата беше убит един човек, който е от охранителите на Желязков. Вторият ранен при ицидента също е охранител.Името на Димитър Желязков се свързва с търговия с наркотици и с контрол върху проституцията. Преди години, пред съда, той се призна за виновен по обвинения за пране на пари, за ръководене на престъпна група за продажба на наркотици, както и за участие в организираната престъпна група.

Сюжетът прилича на холивудски филм, отбеляза и проф. Ивайло Дичев – културен антрополог, преподавател в СУ.

Той коментира: "Тартор на някаква махленска банда седи там, нещо става, някой го обижда и той отива да си отмъсти. Това, което прави господин Борисов в момента, е праща някакви отмъстители, някакви от строителен надзор, такива глупости, което съвършено отмества смисъла на събитието. Не може да се реагира като бандит, който отмъщава на някакви други бандите. Това просто е абсурдно. Това е изместване на принципния проблем, в случая тук към главанаците. Много радикално трябва да се пипа".

Спорд проф. Дичев никой не иска промяна, въпреки непрекъснатите призиви за реформа. Всички искат някак да се уредят, както е сега в момента и това управление създава една видимост на такива жестове – ще променим това, ще променим онова…Затова е стабилно това управление, защото то не иска много-много да мърда. Пътят да се промени това нещо е много сложен, минава, освен всичко друго, през някакво преосмисляне на местната автономия. Трябва да се укрупнят българските общини. Не може да си има община Несебър, която да си има своите партии, да си управлява себе си като държава в държавата. Трябва да се вземе предвид това, че градовете в България намаляват като население, заключи антропологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7076 |11.06.2016 В. Симеонов: И Поморие е ”Джурасик парк” като Слънчев бряг . 15| 5463 |10.06.2016 Фрог научи: Цацаров привика шефовете на МВР заради престрелката в Слънчев бряг . 9| 4831 |10.06.2016 Шефът на ГДБОП: Случилото се в Слънчев бряг е по-скоро инцидент . 12| 6563 |10.06.2016 ”Реклама” на родния туризъм: 30 норвежки хористи в окото на екшъна в Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads