Реклама / Ads
12| 4696 |13.06.2016 НОВИНИ

Борисов на рождения си ден: Като ти се случи нещо 57 пъти, вече ти е безразлично

.
Бойко Борисов
Като ти се случи нещо 57 пъти, вече ти е безразлично. Така се чувствам. Работа, работен ден. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод рождения си ден. Той се похвали, че от снощи му звънят да му честитят.
 

Всеки ден градим и оставяме видими неща, добави Борисов.  Той преряза лентата на модернизирана компресорна станция в Петрич. Заедно с него на откриването присъстват и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „На думи всеки е много силен, ние сме в делата силни“, каза министър – председателят на журналистите. Борисов коментира и постъпките на Росен Плевнелиев и бъдещият кандидат за президент опт ГЕРБ. По думите му, държавният глава винаги е заемал проевропейска и пронатовска позиция. „Ще имаме президент, избран от българите и септември месец ще кажа кандидата на ГЕРБ за „Дондуков“ 2“, каза отново Борисов.

 

България вече ще може да прави алтернативни на руските доставки на газ. Страната ни ще може да получава една трета от необходимите й количества природен газ от Гърция чрез модернизираната компресорна станция в Петрич, която ще бъде открита днес. Това каза  изпълнителният директор на дружество "Булгартрансгаз" Георги Гегов по БНР. Инвестицията е на стойност 17 милиона евро и е първата ни възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво. Георги Гегов посочи:

 

Имаме техническата възможност да доставяме по 3 милиона кубически метра газ на ден от терминала в Ревитуса, което е на практика първата физическа възможност за диверсификация на доставките за пазара в България. Възможността от 3 милиона означава по 1 милиард кубически метра, което означава около 30% от консумацията на природен газ в страната, могат да бъдат евентуално внесени от там.

 

От южната ни съседка можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки: Към момента капацитетът там е резервиран от "Газпром". Другата добра новина е, че продължаваме преговорите с "Газпром". През изминалата седмица имаше седемстранна среща с тяхно участие, с нашия регулатор, гръцкия регулатор, "Булгартрансгаз"... На срещата се разбрахме през следващите няколко седмици, да се опитаме да достигнем до споразумение, с което в определени моменти да получаваме виртуални или физически доставки от тази тръба.

 

Надявам се съвсем скоро да бъде подписано споразумение, с което за първи път да тестваме виртуалната търговия през тази точка, която свързва единствения LNG-терминал в региона. И всъщност това е предпоставката, която ни позволява да търсим алтернативни доставки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4767 |11.06.2016 Кунева иска кандидат-президент като Желю Желев . 36| 5474 |11.06.2016 Борисов: Няма да жертваме туризма заради няколко си главанака . 6| 4117 |11.06.2016 Миграцията към София е като тази към чужбина . 16| 7079 |11.06.2016 В. Симеонов: И Поморие е ”Джурасик парк” като Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads